Kezdőlap Régió A Magyar Kézművességért Alapítvány

A Magyar Kézművességért Alapítvány

A Magyar Kézművességért Alapítvány

PÁLYÁZATI  FELHÍVÁS

A Magyar Kézművességért Alapítvány ismét Budapesten, a Belváros egyik legszebb neo-barokk épületében, a Duna Palotában mutatja be nyári országos kiállítását.

A kiállításon való részvételre A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával és a Kiss Áron Magyar Játék Társasággal együttműködve

MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2015 és

KÉZMŰVESSÉG A JÁTÉKVILÁGBAN, AVAGY JÁTÉKOS KÉZMŰVESSÉG

címmel kettős, nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára.

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek – maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek.

  • A pályázat első részére tematikai kötöttség nélkül népművészeti, népi iparművészeti és iparművészeti alkotásokat lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, illetve egyéni tervezésű tárgyak – pl. az otthon berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); hangszerek, kések, fegyverek stb.; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák tárgyai – lehetnek.
  • A pályázat második része Kiss Áron, a magyar gyermekjáték-gyűjtemény kezdeményezője és közreadója születésének 170. évfordulójára is emlékezve – a játékot állítja a középpontba. Erre a részre – akár gyermekek, akár felnőttek számára készített – különböző játékokat és a játékos, játszó embereket, gyermekeket ábrázoló alkotásokat várunk. Különösen értékeljük a régmúlt játékkultúráját felelevenítő, hagyományos (de természetesen most készített) játékokat, ill. az ezeket bemutató jeleneteket.

Nevezési határidő: 2015. június 10.

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat erre az alkalomra felkért szakértőkből: néprajzkutatókból, iparművészekből, művészettörténészekből álló zsűri végzi. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.

Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.

A hivatalos ünnepélyes megnyitó és eredményhirdetés tervezett időpontja: 2015. július 21.

A kiállítást a nagyközönség a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben 2015. július 3. és augusztus 28. között tekintheti meg.

Ezúttal is tervezzük, hogy a megnyitóra elkészítjük a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog!

Információk az Alapítvány honlapján: (www.amka.hu);

Gergely Imre, telefon: 354-3146;+36/ 30/394-6010; begin_of_the_skype_highlighting  e-mail: [email protected]

A Magyar Kézművességért Alapítvány