Kezdőlap Régió Kecskemét döntős az Európa Ifjúsági Fővárosa 2018 címért

Kecskemét döntős az Európa Ifjúsági Fővárosa 2018 címért

Sajtóközlemény – 2015.04.29.

 

 

Kecskemét döntős az Európa Ifjúsági Fővárosa 2018 címért!

 

Sikerrel vette az első akadályt Magyarország első pályázója az Európa Ifjúsági Fővárosa minden korábbi kiírásánál erősebb, 20 indulót számláló mezőnyében: Kecskemét bejutott a döntőbe!

A címet megítélő Európai Ifjúsági Fórum április 29-én délben tette közzé az öt döntős város nevét. Kecskemét mellett Cascais (Portugália), Manchester (Egyesült Királyság), Novi Sad (Szerbia) és Perugia (Olaszország) jutott a döntőbe.

Arról, hogy 2018-ban melyik város viselheti egész éven keresztül az Európa Ifjúsági Fővárosa címet, idén novemberben döntenek, a nyertes jelölt nevét az Európai Ifjúsági Fórum az azerbajdzsáni Ganjában, a 2016-os Európa Ifjúsági Fővárosában fogja közölni.

 

A következő szakaszban a pályázat végső formába öntése következik, amelyhez fontos a szervező csapat bővítése és az évhez kapcsolodó programok összeállítása.

 

Kecskemét önkormányzata a pályázatot civil kezdeményezés eredményeként adta be, amely példátlan összefogást hozott. A városban és ezzel együtt az országban kiemelkedően sokan álltak eddig is a kezdeményezés mellé. Ezt tanúsítja az is, hogy OPEN2018 facebook-oldalát (https://www.facebook.com/OPEN2018) közel tízezren like-olták már két hónappal ezelőtti indulása óta. A kezdeményezést az önkormányzat és a helyi közösség mellett olyan támogatók is felkarolták, mint Magyarország legnagyobb fesztiválja, számos zenész és zenekar, sportolók, képzőművészek, szervezetek és a sportélet szereplői.

 

Helyi szinten is különösen nagy közösség állt a kezdeményezés mellé. A kezdeményező KIFLI (Kecskemét Ifjúsági Főváros Liga) hívta fel elsőként a város vezetésének figyelmét a pályázat jelentőségére. Farkas Gábor, a Csiperó Nemzetközi Gyermektalálkozó szervezője elmondta: ugyan az egy évre szóló cím nem jár anyagi támogatással, de lehetőséget ad a győztes pályázónak, hogy bemutassa ifjúsági értékeit, amelyekből véleménye szerint Kecskeméten rengeteg van, kezdve a Kodály-módszertől a fesztiválokon át az alkotásokig.

 

A kecskeméti fiatalok több csoportja már a pályázat beadását megelőzően ötleteket gyűjtött össze arról, hogy mit látnának szívesen 2018-ban. A Kecskeméti Diákok és Diákönkormányzatok Fóruma egy egész napon keresztül foglalkozott a kezdeményezéssel és tett javaslatokat a témában. Sok fiatal a saját fotóját közzétéve kampányolt Kecskemét mellett. Közvetlen akciók is megvalósultak a pályázat sikeressége érdekében, helyi rendezvényeken, fesztiválokon népszerűsítették a kezdeményezést, például a Kecskemét Fringe-en.

 

Különleges esemény volt a „városébresztő” aszfaltrajz akció is, amikor hétfő reggelre a fiatalok frappáns verseket, dalszövegeket írtak az aszfaltra a város különböző helyszínein. Mindemellett helyi problémákra is felhívták a figyelmet. Például a helyi buszpályaudvar új menetrendjére, ahonnan az éjszakai járatokat hiányolták.

 

A napokban valósult meg a spontán OPEN piknik esemény, amikor a fiatalok plédeken és párnákon ülve költöztek be a város főterére. Egy nappal később pedig egy köztérfoglalás programon az újrahasznosításra hívták fel a figyelmet a városban működő, fiatalokból álló alkotóközösségek.

 

A kecskemétiek az érdekérvényesítést se bízták a véletlenre. Az OPEN2018 képviselői, Gera Anna, Nemcsik Mátyás és Szilágyi Áron, valamint Kecskemét város alpolgármestere, Szeberényi Gyula Tamás április közepén ismertette a pályázatot egy kecskeméti nemzetközi képzésen Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és sport ügyekért felelős biztosával. Navracsics Tibor kiemelte, hogy Európa-szerte egyre inkább számítanak a fiatalok kreativitására, tudására, lendületére az élet minden területén.

 

Április 15 és 17 között pedig OPEN2018 delegáció utazott Brüsszelbe, hogy a magyar Európa Parlamenti képviselőkkel is megismertessék a pályázatot, és elnyerjék a támogatásukat.

 

Találkoztak Deli Andor képviselővel, Bocskor Andrea képviselővel, aki a kulturális bizottság első elnökhelyettese, Hölvényi György és Gyürk András képviselővel, a magyar EP-delegáció vezetőjével, László Andrással, a magyar delegáció sajtófőnökével. Mindannyian teljes támogatásukról biztosították a programot, és vállalták, hogy megismertetik a többi EP-képviselővel is az OPEN2018 kezdeményezést. Kiemelték, hogy milyen egyedülálló az, hogy Kecskeméten teljes társadalmi összefogásban (civilek/város/ifjúság) dolgoznak együtt a célért ebben a kifejezetten jó adottságú városban. Mindannyian nagyon bíztak abban, hogy átjut a projekt az első rostán, hiszen ez további lehetőségeket nyit meg a város számára.

 

Az OPEN2018 eddigi támogatói:

 

Sziget Fesztivál

 

Pálfi György rendező

 

Helyi szervezetek: Kecskeméti Fürdő, Kecskeméti Rajzfilmstúdió, Kecskeméti Diákok és Diákönkormányzatok Fóruma

 

Zenekarok, zenészek: Csík Zenekar, Kiscsillag, Ganxsta Zolee, Harcsa Veronika, Pál Utcai Fiúk, Péterfy Bori, Szabó Balázs, Hősök, Airtist, Tapasztalt Ecsetek, Szalóki Ági, Nagy Adri, Konyha Zenekar, Badgirls

 

Sportolók és csapatok: Boronkay Péter, Kecskeméti Röplabda Club, Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémia, Kecskeméti Repülő és Vívó Sport Egyesület

 

 

Kecskemét

Megyei Jogú Város Önkormányzata