Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

Új páros nyerte az első válogatót

A Kammerer Zoltán, Szalai Tamás egység nyerte meg a férfi kajak párosok első válogatóversenyét 1000 méteren, több olyan duót megelőzve, amelyekben szintén olimpiai bajnokok ültek. Mégis a második helyen hatalmas meglepetésre egy fiatal dunafüredi páros, Noé Zsombor és Vass Péter futott be.
Négy előfutamot kellett rendezni a férfi párosok ezer méteres versenyében, mert rekordlétszámú mezőny vágott neki a válogatónak. Minden versenyzőnek, aki kajak négyesben szeretne indulni, kötelező volt ebben a számban is rajthoz állni.

A megújult holt-tiszai sportcentrumban kiváló időjárási körülmények között születhettek minden eddiginél reálisabb eredmények, miután az MKKSZ néhány nappal ezelőtt rajtgépet is telepített a kajak-kenu pályára.

A döntő egyik esélyese az alig két hete együtt evező Kammerer Zoltán, Szalai Tamás duó volt, de a mezőnyben ott volt a tavalyi világbajnokságon 1000 méteren hatodik helyet szerző Kökény Roland, Hufnágel Tibor alkotta egység-, valamint a szintén olimpiai bajnok Dombi Rudolf is, aki Moszkvában ezüstérmes lett jelenlegi párjával, Boros Gergellyel 500 méteren. A válogató színvonalára jellemző, hogy a 2011-ben szintén 500 méteren világbajnoki címet szerző Tóth-Kulifai páros, valamint Paumann Dániel Kucsera Gáborral csak a B-döntőbe tudott bekerülni.

Az A-döntőben szinte minden egység jól kapta el a rajtot, sokáig együtt volt a mezőny, majd az utolsó 250 méteren Kammererék mellett a Kökény-Hufnágel, valamint a Vass Péter, Noé Zsombor páros ellépett a többiektől.

A finisben elől haladt a Kammerer-Szalai kettős, de az utolsó 100 méteren úgy nézett ki, hogy a dunafüredi páros okoz hatalmas meglepetést. Végül 3 tizeddel nyert a rutinosabb egység.

„Nagyon jöttek a fiatalok a végén, de 30 méterrel a cél előtt megtorpantak és úgy éreztem, hogy akkor újra kezdtünk elhúzni.  Edzéseken mindig az utolsó 200 métert hajtottuk meg, most viszont már 750-nél megindultunk, így törvényszerű volt, hogy lesznek gondjaink a cél előtt. Van még mit csiszolnunk, de jó lehetőségek vannak ebben a párosban – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán.

A meglepetésemberek, Noé Zsombor és Vass Péter arról beszélt a célban, hogy mekkora élmény volt Kammerer Zoltánék ellen csatázni.

„Nagyon örülünk neki, hogy egy valódi példaképpel, a sportág egyik legkiemelkedőbb alakjával versenyezhetünk és partiban tudtunk lenni a sokkal rutinosabb párossal szemben. Álmunk volt, hogy kijussunk Duisburgba, ahol próbáljuk majd a legjobbat kihozni magunkból a jövő héten. Meg kell köszönnünk az edzőinknek, Zsigmond Zsókának és Varga Bélának, hogy ilyen jól sikerült a mai versenyünk” – mondta Noé Zsombor, aki csak júliusban lesz 20 esztendős.

A páros egyik edzője, Varga Béla szerint komoly jövője lehet a fiatal párosnak.

„Ötödik éve eveznek együtt, kétszeres világbajnokok ifiben, már 2 éve is kíváncsiak voltunk arra, hogy mire mennek majd a felnőtt mezőnyben, de sérülések miatt eddig nem tudtak bizonyítani. Nagyon örülök neki, hogy ez most sikerült.”

A Szolnokon első-, illetve második helyett szerző férfi párosok második válogatója egy hét múlva lesz a duisburgi világkupán. Storcz Botond felnőtt vezetőedző ott is kiélezett csatára számít.

„Nagyon színvonalas volt a mai döntő, Duisburgban izgalmas párharc várható a két páros között. A verseny előtt azt gondoltam, hogy akkor lehetünk idén a világbajnokságon eredményesek ebben a számban, ha lesz olyan párosunk, amelyik az itthoni mezőnyből ki tud emelkedni, az időeredmények alapján azonban most azt mondom, hogy mindkét páros, sőt a harmadik helyen befutó Hufnágel-Kökény duó is nagyon jó formában van.”