Kezdőlap Régió A szentkirályi diákok Erdélyben jártak

A szentkirályi diákok Erdélyben jártak

Magyar költőink és uralkodóink nyomában, Erdélyben

A szentkirályi diákok Erdélyben jártak

A szentkirályi általános iskola hetedik osztályos tanulói a Határtalanul! – pályázat keretében három napot tölthettek el délnyugat Erdélyben. Felkeresték több város nevezetességeit, és közös programokban vettek részt kint élő magyar fiatalokkal. Az út során megismerkedtek az ott élő magyarok értékeivel, hagyományaival. A tanulmányi kirándulást megelőzően felkészültek az útra, előkészítő órák keretében. A történelmi helyszíneken tanulmányaikhoz kapcsolódó anyagokat dolgoztak fel élményszerűen.

A Támogatáskezelőtől 540 ezer forintot nyertek, amit útiköltségre és szállásra költhettek el. A pályázatért felelős, az osztályfőnök Lórné Molnár Tünde volt. Tizennyolc diák és két kísérő pedagógus utazhatott Erdélybe. Többek között meglátogatták Gyulafehérváron Hunyadi János síremlékét, Aradon megemlékeztek a vértanúkról. Kolozsváron a házsongárdi temetőben felkeresték Dsida Jenő és Apáczai Csere János sírját, ahol kis előadást tartottak a gyerekek. Déva váránál pedig eljátszották a ballada történetét. A magyarigeni református könyvtár részére sok értékes, szép könyvet adományoztak, a dévai árvaházba pedig a gyerekeknek vittek ajándékokat.

Ez a pályázat nem csak kirándulást jelentett, hanem azt is, hogy különböző feladatokat kellett teljesíteni. Nem csupán egyszeri látogatás volt különböző történelmi helyekre, hanem annál jóval több. A gyerekek biztosan emlékezni fognak arra, amit ott láttak, mert arról be is kellett számolniuk.

KÉPEKET TALÁL FB OLDALAINKON!