Kezdőlap Régió Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kalocsai üléséről

Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kalocsai üléséről

Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kalocsai üléséről

 

A nyári szünet előtti utolsó közgyűlését Kalocsán tartotta a megyei közgyűlés. Rideg László elnök két ülés közötti beszámolójában az önkormányzat elmúlt két havi területfejlesztés, vidékfejlesztés, megyemarketing és nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt.

 

Dávid Károly, r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány Bács-Kiskun megye 2014. évi közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról számolt be, valamint tájékoztatót adott a határrend és határőrizet helyzetéről, a határforgalom alakulásáról. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság teljes személyi állománya a rendelkezésére álló erők és eszközök felhasználásával arra törekedett, hogy megfelelő szintű közbiztonságot biztosítson a megye lakossága részére, és szavatolja szerb viszonylatban a határszakaszának megbízható őrizetével nemcsak Magyarország, hanem a schengeni terület érdekeinek elvárt védelmét is. Átkelőhelyeinken folyamatos és pontos munkával végezte az átmenő utasforgalom jogszerű, gyors és megbízható ellenőrzését.

 

Dr. Szigeti László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat főjegyzője a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatala 2014. évi tevékenységéről számolt be az ülésen. A Hivatal munkáját 2014-ben a következő fő területek határozták meg: a Közgyűlés működésével kapcsolatos és a választási feladatok, területrendezési, területfejlesztési tervezési és koordinációs tevékenységek, a nyertes pályázatok lebonyolítása, a Homokhátság komplex fejlesztése érdekében végzett előkészítő munka, a regionális és a megyei pályázatok ellenőrzése, valamint monitoringja, a nemzetiségek, a nemzetközi és a társadalmi kapcsolatok, a megyei értéktár működtetése és végül egyéb, általános hivatali feladatok ellátása.

 

A közgyűlés elnöke tájékoztatást adott a megyei önkormányzatok 2015. évi rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatására irányuló pályázat benyújtásáról.

 

Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnökének javaslatára a Közgyűlés módosította a bizottság Működési Szabályzatát. A módosítás értelmében a hiánypótlási felhívásról, a hiánypótlási határidő meghosszabbításáról, valamint a szakvélemény beszerzéséről a Bizottság elnöke is dönthet ezentúl. Ez a megoldás meggyorsítja a javaslatok elbírálását és lerövidíti a döntések meghozatalához szükséges időt.

 

Bács-Kiskun megye egészségügyi helyzetéről dr. Balogh Melinda, a Bács-Kiskun Megyei Tiszti főorvos adott tájékoztatót. A nagyon részletes beszámoló kitért a megye demográfiai helyzetére, a halálozási és egészséget befolyásoló mutatókra, a megelőzés fontosságára, az egészségfejlesztés érdekében végzett munkára, a térség közegészségügyi állapotára és az ellátórendszer infrastrukturális fejlettségére is.

 

A megyei lakosok egészségmegőrzését és –fejlesztését pedig az a pályázat is segíti, melyről, dr. Kecskés László, ügyvezető igazgató számolt be. A megyei önkormányzat cége, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. a koordinátora az „Egészséges Bács-Kiskunért” komplex emberi erőforrás fejlesztési program végrehajtásának. Az általános projektmenedzsment feladatokon túl a Mozdulj Bács-Kiskun keretében túrákat, sportnapokat, családi napokat, sporteseményeket szerveznek. Az Egészségkaraván révén 12 települési napon egészségtudatossághoz kapcsolódó események valósulhatnak meg. Az életmódtáborokban 300 gyermek vehet részt ingyenesen. Ezen túl egészségfejlesztési képzések valósulnak meg, valamint egészségmagazin és egészségportál jön létre.

 

NAPIRENDI PONTOK

 

1.              Tájékoztató két testületi ülés közötti ügyekről

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

2.       Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2015. évi költségvetési rendeletének módosítására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

3.              Beszámoló Bács-Kiskun megye 2014. évi közbiztonsági helyzetéről a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról, valamint tájékoztató a határrend és határőrizet helyzetéről, a határforgalom alakulásáról 2014. évben

Előadó:   Dávid Károly, r.dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány

4.              Beszámoló a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatala 2014. évi tevékenységéről

Előadó:             dr. Szigeti László, megyei főjegyző

5.              Előterjesztés a megyei önkormányzatok 2015. évi rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatására irányuló pályázat benyújtására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

6.       Előterjesztés ingatlanhasználat biztosítására közfeladat ellátása céljából

Előadó:             Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

7.              Előterjesztés kitüntető díjat véleményező kuratórium választására

Előadó:             Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

8.              Előterjesztés a Tisza Vízgyűjtő Programrégió Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának módosítására

Előadó:   Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

9.              Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság Működési Szabályzatának módosítására

Előadó:   Szántó István, az értéktár bizottság elnöke

10.          Tájékoztató Bács-Kiskun megye egészségügyi helyzetéről

Előadó:   dr. Balogh Melinda, Bács-Kiskun Megyei Tiszti főorvos

11.          Tájékoztató az „Egészséges Bács-Kiskunért” komplex emberi erőforrás fejlesztési program című pályázatról

Előadó:   dr. Kecskés László, ügyvezető igazgató, Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft.

12.     Egyéb ügyek