Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

Sajtóinformáció – 2015.06.25.

 

Kecskemét június közgyűlésének döntései

 

A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta ma Kecskemét képviselő-testülete. A lényegesebb döntésekről:

 

Módosította a közgyűlés a város idei költségvetését. Intézmények finanszírozására mintegy 81 millió forinttal, intézmények felújítására, fejlesztésére 50 millió forinttal jut több. A városháza II. emeleti födémszakasz egy részének felújítására szintén 50 millió forint került be a költségvetésbe, az út-híd keret pedig 40 millió forinttal emelkedett.

 

Változott a város hulladékgazdálkodási rendelete. A jövőben nem miden zöldhulladékot kell zsákba helyezni, a fák lemetszett ágait legfeljebb 1 méter hosszúra összevágva, kötegelve is elszállítja a közszolgáltató, évente két alkalommal. A pontos időpontokat a városüzemeltetési ügyekben illetékes bizottság határozza meg.

 

Hatékony és átlatható, ügyfélközpontú portált vezet be az önkormányzat, amelynek köszönhetően lehetővé válik az adóügyek elektronikus intézése. Az ügyfelek az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó adók és díjak tekintetében a bejeletkezéshez, változásbejelentéshez és adóbevalláshoz választhatják az elektronikus utat.

A hivatal megteremti a bankkártyás fizetési lehetőséget is az adók és díjak tekintetében.

 

Idén is él a város azzal a pályázati lehetőséggel, amelynek köszönhetően a központi költségvetésből az önkormányzatok kiegészító támogatást igényelhetnek. Kecskemét 400 millió forintra pályázik, amely összeg a Platán otthon és húsz oktatási intézmény működéséhez nyújt segítséget.

 

Hírszolgáltató divízióval bővül a Kecskeméti Televízió július 1-től. A fejlesztés szükségességét elsősorban a lakossági igények változása indokolja. A divízió célja, hogy a Kecskeméti Televízió Kft. közszolgálati jellegű médiaszolgáltatásai az audiovizuális média mellett online és egyéb médiacsatornákon is széles körben elérhetővé váljanak, továbbá, hogy megteremtse a kibővített szolgáltatás pénzügyi forrásait.

 

Pályázatot nyújtott be a város a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumához annak érdekében, hogy a Széchenyi téren egy olyan zománcművészeti műalkotást helyezhessen el, amely egyrészt térplasztika, másrészt mobilplasztika, mert egy stroboszkópot vagy praxinoszkópot (ezek az animáció ősei) foglal magába. Az alkotás témája Kecskemét híres alkotóműhelyeire hívja fel a figyelmet: a Nemzetközi Kerámia Stúdióra, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyre és a Kecskeméti Animációs Filmstúdióra.

A pályázatban a város három alkotó – Balanyi Károly, Balanyi Zoltán és Strohner József – munkáját nyújtotta be. Nyertes pályázat esetén a kollégium választja ki a megvalósítandó munkát.

 

A Magyar Államkincstárhoz nyújtott be pályázatot az önkormányzat az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” című kiírásra. A város e forrás igénybe vételével végezné el a Széchenyi Sétányi Bölcsőde felújítását (fűtéskorszerűsítés, külső oldali hószigetelés, homlokzati nyílászárók cseréje), járdafelújítást a Nyíl utca végétől a Juhar utcáig és a Tóth László iskola sportpályájának felújítását.

A három beruházás összköltsége mintegy 100 millió forint, amelynek felét lehet elnyerni a pályázaton.

 

Egységes logikára épült, átláthatóbb jegyrendszert vezet be a Kecskeméti Fürdőben a Hírös Sport Kft. A jegyárak alig változnak, több jegytípusnál árcsökkentés is lesz. A legfontosabb változás a jegyársturktúrában a fürdő zónáinak változása: lesz Fürdő zóna, amelyhez az úszó- és tanmedencék valamint az élményfürdő tartozik, Termál zóna benne a termál medencékkel és az élményfürdővel, valamint a Szauna zóna.

Bevezetik a 3 órás kombinált és a 2 órás úszójegy konstrukciókat. A Kecskemét Kártya a jegytípusoknál általánosan 20 százalék kedvezményt biztosít. A jövőben a jegytömbös bérleti konstrukciók mellett chip kártyás bérleti konstrukciók is lesznek.

 

Ismét csatlakozik az önkormányzat a Bursa Hungarika Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. A korábbi évekhez hasonlóan a már felsőoktatási intézményben tanuló diákok 2016. januártól 10 hónapra, míg a tanulmányaikat jövőre kezdők 2016-tól 2019-ig 3×10 hónapra kaphatnak támogatást.

 

Támogatja az önkormányzat a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft. azon programját, amelyben a Kecskeméti Főiskolával együttműködve elsősorban mezőgazdasági munkát végeznének a közfoglalkoztatottak. A munkavégzés a főiskola tangazdaságaiban történne, és megtermelt javakat közcélra használnák fel.

 

Három óvoda intézményvezetői megbízásairól döntött a közgyűlés. Ennek értelmében a Belvárosi Óvodát (Ferenczy Ida Óvoda) Fekete Istvánné, a Corvina Óvodát Kapásné Pusztai Edit, a Kálmán Lajos Óvodát pedig Kőváriné Kis Katalin vezeti 2015. július 1-től 2020. július 1-ig.

 

Az elmúlt évektől eltérően idén Kecskemét nem csak autómentes napot, hanen Európai Mobilitási Hetet szervez szeptember 16-22 között, amelynek programsorozatában közlekedésbiztonsági foglalkozások és kerékpár kiállítás is lesz. A fő programelem (az Európai Autómentes Napként megtartott rendezvény) szeptember 20-án, vasárnap lesz, a megszokott kerékpáros felvonulással és mellette kerékpáros amatőr és profi versennyel. Ezen a napon egyes belvárosi területeket a korábbi évekhez hasonlóan lezárnak a motorizált forgalom elől.

 

Három újabb helyszínre telepít térfigyelő kamerát a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány: Széchenyi krt. – Irinyi út kereszteződése, Széchenyi krt. – Nyíri út kereszteződése és Mária krt. – Szt. Miklós utca kereszteződése. A beruházáshoz szükséges 3 millió forintot az önkormányzat adja támogatásként a közalapítványnak. A három kamera telepítéséről szóló javaslat Nemcsik Mátyástól, a fejlesztéssel érintett terület önkormányzati képviselőjétől érkezett, a javaslatot még májusban elfogadta a szakbizottság.

 

A közgyűlés díjak, kitüntetések adományozásáról döntött. Ennek értelmében:

 

„Kecskemét Város Díszpolgára” kitüntető címet adományoz Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője részére

 

„Kada Elek – díj” -at adományoz Györgyi Károly építőmérnök, az ÉPINBER Kft ügyvezetője részére

 

„Katona József- díj”-at adományoz Ötvös Nagy Ferenc ötvös-iparművész, etnográfus, muzeológus részére

 

„Kodály Zoltán- díj”-at adományoz az Ars Nova Énekegyüttes részére

 

„Bozsó János-díj”-at adományoz dr. Ittzés Tamás hegedűtanár, a Bohém Ragtime Jazz Band alapítója, vezetője, a Kecskeméti Jazz Alapítvány és a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány elnöke részére

 

„Kecskemét Szociális Ügyéért díj”-at adományoz az Értelmileg Sérültek Nappali Ellátása Munkacsoportja és Trungel Ilona volt önkormányzati képviselő, a Városi Szociális Közalapítvány titkára részére

 

„Kecskemét Város Környezetvédelméért Díj”-at adományoz Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Kiemelkedően Közhasznú

Alapítvány részére

 

„Mészöly Gyula-díj”-at adományoz Prof. Dr. Cserni Imre professzor emeritus részére

 

„Kecskemét Gazdasági Fejlődéséért Díj”-at adományoz Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója részére

 

„Év Kecskeméti Mestere Díj”-at adományoz dr. Ispánovity Illésné babamúzeum alapító és működtető részére.