Kezdőlap Régió KULTURA

KULTURA

KASZ+ 2015

XI!. KECSKEMÉTI ACÉLSZOBRÁSZATI SZIMPOZION

fémszobrászati és képzőművészeti alkotótábor

  1. június 22. – július 10.

KÉSZ Ipari Park, Kecskemét

 

„Tucatáru” / „Mozgásban” – Találkozások a design és a kinetikus képzőművészet határán.

 

Örömmel tudatjuk, hogy a sorban tizenkettedik alkotótáborunkat tizenkét plusz egy művész részvételével rendezzük meg 2015. június 22-től a kecskeméti KÉSZ Ipari Park acélszerkezet-gyártó bázisán. A nyitottság, a befogadás jegyében a szobrászok mellett, festőművészeket, grafikus művészeket is vendégül látunk. Igyekszünk az átjárást biztosítani a különböző szemléletek, stílusok és anyaghasználatok között.

 

Tervünk szerint az acélalapanyagok mellett a különböző könnyűfém, kompozit, horganyzott lemezek vagy fa zsaluanyagok használatát, megmunkálását szeretnénk jobban elősegíteni, valamint egy ipari csarnokot felhasználva, a nagyobb méretekben való festészetet, képalkotást szeretnénk előmozdítani.

 

A hétfőn kezdődő alkotótelep művészei ezúttal kidolgozásra érdemes témákat is kaptak. Az egyik a „TUCATÁRU” gondolatköre, azaz a napi használat, az alkalmazott formavilág irányába tehető kísérletek a fent említett anyagok, az ipari park nyújtotta eszközök használatával. A design bútorok és használható eszközök konstruálására, ábrázolására nyílik lehetőség, így akár egy újraértelmezett „utcabútor”, beltérbe szánt ülőalkalmatosság, vagy éppen egy használaton kívül lévő gép, ipari eszköz új értelmet kapva válik ismét hasznos berendezéssé, élményforrássá, akár síkban ábrázolt festészeti, képalkotói témává, „ipari” csendéletté. Az ipari park, a gyártóbázis sok lehetőséget kínál ezen a területen.

 

Másik témaajánlás az alkotók számára a „MOZGÁSBAN” gondolatköre. Szeretnénk ismét teret adni a kinetikus szobrászat, a mozgást, az átváltozást, az átalakulást, a szűnni nem akaró változást megjelenítő, láttató, ábrázoló, akár társadalmi vetületű, mondandójú plasztikák, képek, installációk készítésére. Az animált világ, megelevenedő folyamatok, elemelt mondandók az ipari hátterünkben különösen izgalmas alkotásokat eredményezhetnek. Ezzel a témafelvetéssel, az alkotótáborunkkal párhuzamosan zajló nemzetközi hírű és szintén XII. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) előtt szeretnénk tisztelegni.

 

A KASZ+ 2015 résztvevő művészei:

Majoros Gyula képzőművész, zenész

Orosz István grafikusművész, író, animációs filmrendező

Duronelly Balázs szobrászművész, vertikális kertépítő

Bajóta, Balázs József Tamás szobrászművész

Ulrich Gábor grafikusművész, tanár, animációs filmrendező

Demcsák Dóra Vanda szobrászművész

Kazi Roland képzőművész

Gilly Tamás szobrászművész

Gerber Pál festőművész

Varga Éva szobrászművész

Mayer Éva grafikusművész

Herman Levente festőművész

Mátyási Péter festőművész

 

Azt gondoljuk, hogy a KÉSZ Ipari Park különböző gyártó üzemei, ipari tevékenységei, logisztikai folyamatai, régi korokat is megidéző retro helyszínei, a munkás hétköznapok, adhatnak annyi ötletet, hogy az említett témákban a szobrászokhoz társuló képalkotó, grafikus képzőművészek is kiváló alkotásokat tudnak majd létrehozni a KASZ+ 2015 ideje alatt.

 

A KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programjának köszönhetően a 2004-ben elkezdődött ipari hátterű alkotótelep folytathatja munkáját látványos művekkel, formai kísérletekkel gazdagítva a hazai kortárs művészetet.

 

Az alkotótábort megismerhetik, a képzőművészek terveivel, készülő műveivel közelről találkozhatnak a média képviselői, a tisztelt érdeklődők.

 

INFORMÁCIÓK: K-ARTS Művészeti és Rendezvényszervező Kft. [a KÉSZ Csoport tagvállalata], Árvai István rendező +3630 206 7080; e-mail: [email protected];