Kezdőlap Régió MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

A KKJM Cifrapalota Kiállítóhelyének programkínálata

a 2015. évi Múzeumok Éjszakája alkalmából

június 20., szombat 18.00 ― 24.00

  • Nijat Ayvaz fotográfus, kultúraantropológus „Ég-föld, tűz-víz és az ember” – az én Törökországom című kiállításának megnyitója.

Időpont: 18.00

Helyszín: A Cifrapalota földszinti folyosója.

Leírás: A szerző 2010-ben fél évig járta Törökország különféle tájait, ahol az emberi élet és alkotás teremtő erejét, a mai kézművesség mindennapjait fedezte fel. A tárlat az ezen úton született több száz fotóból nyújt egy  válogatásnyi keresztmetszetet. A kiállítást Farkas Gábor Kecskemét Díszpolgára nyitja meg. Közreműködik Buda Ádám énekmondó.

 

  • A Gölbasi Vitézei Egyesület (Tata) vendég-programjai
  • Időpont: 18.00 ― 24.00 │ 19.00 Jelmezes felvonulás a Cifrapalotától a Kecskeméti Katona József Múzeumig (Vasútkert, Bethlen krt. 1.)
  • Helyszín: A Cifrapalota földszinti termei, udvara

Az Egyesület kínálata a július végén megnyíló, A beszélő köntös nyomában című kiállításhoz kapcsolódik. A tárlat Kecskemét szabad város és tartozékainak (bérelt legelőinek, gazdálkodó pusztáinak Vecséstől Pusztaszerig) gazdaságát, életmódját művelődés történetének eseményeit mutatja be a török hódoltság korában, az 1500-as évek közepétől az 1600-as évek végéig.

Az Egyesület ennek felvezetéseként fegyver- és viselet bemutatóval szórakoztatja a közönséget az este folyamán. A bemutatók témája többek között a szeldzsukok vándorlása, közös török magyar múlt, a török birodalom kialakulása, a hatalom megszilárdítása, új haderő, új fegyverek felállítása, és a hódítások Európában. A teremben egy török katonai díszsátrat állítanak fel, s a sátor berendezése a török katonai múltra utal. Emellett útiládákat, szőnyegeket, használati tárgyakat, teázó, kávézó készleteket csodálhatnak meg az ide érkezők. Az országszerte ismert és népszerű tatai hagyományőrzők a Cifrapalota udvarán a török kávézók világát idézik meg, vasrácsos kosárban nyíltszíni kávépörköléssel és – főzéssel. A kínáló asztalokon korabeli mintával ellátott terítő, korhű eszközök, ősi szeldzsuk mintájú poharak teremtik meg a török hangulatot. 19 órai kezdettel közönségcsalogató felvonulás indul a Cifrapalotától a Rákóczi út sétányán keresztül.

  • A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület  programja a Történetek a világháborúk nemzedékéről című időszaki kiállítás kapcsán.

Időpont: 18.00 ― 24.00, előadások 19.30 és 21.00

Helyszín: A Cifrapalota első emeleti termei

Leírás: A Kecskeméti Katona József Múzeum a második világháború befejezésének s a tragédiákkal teli 1945. év 70. évfordulója alkalmából kiállítással emlékezik a „világháborúk nemzedékéről”. 2014-ben az első világháború kitörésének 100. évfordulóján nagyszabású tárlattal emlékeztünk a Nagy Háború 660 000 magyar katonaáldozatára. Történetünket akkor 1918-ban lezártuk, e kiállítással pedig 1945-ig folytatjuk arra a tézisre építve, amely szerint nem két világháború volt, hanem két évtizedig tartó fegyverszünettel csupán egy. Kiállításunk a muzeológia eszközeivel állít emléket a magyar katonáknak s a polgári áldozatoknak.

  • A gazdag kollekciót a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület beöltözött tagjai teszik élővé a Múzeumok Éjszakáján. A látogatók II. világháborús fegyvereket, felszereléseket foghatnak kézbe, választ kaphatnak kérdéseikre, egyenruhákat nézhetnek meg közelről. 19. 30 órakor és 21 órakor Polgár Zoltán, az Egyesület tagja tart előadást.

 

  1. Élő Erdély – Kapcsolódás a 2015-ös központi tematikához

A Történetek a világháborúk nemzedékéről című kiállítás történetei között kiemelkedő szerepet kap Erdély 20. századi története. Bemutatjuk a két háború közötti katonai alakulatok között a Kratochvil Károly vezette Székely hadosztályt, nagy hangsúlyt fektetünk a Trianoni békeszerződés és következményeinek ismertetésére. Felidézzük a területi revíziót hirdető évtizedeket, majd a második bécsi döntés és Észak-Erdély visszacsatolását. Egyedi és különleges tárgyanyag, történetek és dalok vezetik végig a látogatót az egységeken.

 

  • Kézműves foglalkozások a szegedi Móra Ferenc Múzeum

Móra mesebirodalma című kiállításához.

Helyszín: A Cifrapalota földszintjén

Időpont: 18.00 ― 21. 00,

A tárlatban vidám színek, egy csodálatos mesefába rejtett társasjátékok, hangulatos olvasósarok, és a mulatságos betűtészta-játék várja a kicsiket és nagyokat. A kiállítás fali grafikán megjelenő Panka (Móra lánya) és a Vadember (az unoka) invitálja a látogatókat egy kalandos utazásra, melynek állomásain elgondolkodtató idézetek és játékos versek szólítják meg a látogatót. A foglalkozáson filcből varrunk cinegét, Csilicsali Csalavári Csalavér és Gavallér Zsiráf fakanálbábot, Csókai Csóka ujjbábot és Sündisznócska hűtő-mágnest készítünk. A legkisebbek Panka és a Vadember színezőket is kapnak.

 

Nagyurak és vezérekHíres avar leletek a Kiskunságból

Csillagfényes aranyragyogás a Múzeumok Éjszakáján…

 

Nem véletlen, hogy a Katona József Múzeum első állandó régészeti kiállítása az avar „felső tízezer” sírleleteit mutatja be. Nem véletlen, hiszen vidékünkön kerültek elő a leghíresebb, legszebb kora avar kori leletek.

Bár a három korszakra osztható avar kor kezdeti idején az avar uralkodó réteg még a Duna-Tisza köze legdélibb szakaszán lakott, a 7. század második harmadától azonban a mai Kiskunság területére költözött, és ez a vidék maradt a következő évszázadokban is a kagánok („fejedelmek”) és udvartartásuk otthona. Ez az oka annak, hogy ezt a kiállítást sehol máshol nem lehetett volna megrendezni, csak itt, Kecskeméten – még akkor is, ha a környékből előkerült legszebb leletek egy része a Magyar Nemzeti Múzeumban látható, más részük pedig az idők folyamán végleg elveszett, és mára már csak szakirodalmi forrásokból tudunk róluk. De itt kerültek elő, és ezért számolnunk kell velük, ha a környék avar kori történetét mutatjuk be.

 

A Kárpát-medence messze földön híres avar leletei várják a látogatót hangulatos ázsiai zenei aláfestéssel a csillagtakarós fekete szobában, ahol az egyedüli fényforrást a ledsorokkal megvilágított aranytárgyak ragyogása adja:

– a csanyteleki, a kiskunfélegyházi és petőfiszállási vezérek aranyveretes öveié

– a kunbábonyi nagyúr híres hagyatékának ránk maradt darabjaié

– a kunbábonyi, a kunpeszéri, a keceli vezérek kardjaié

– a bócsai nagyúr legszebb megőrződött leleteié

– a nagykőrösi nagyúr vagy vezér kardjáé és a kecskeméti vezéri sírban talált leleteké

– a környéken előkerült kora és közép avar aranyfülbevalóké

– a kiskőrösi „hercegkisasszony” ékszereié

– a már elszegényedő közép és késő avar társadalom környékbeli temetőiből származó legszebb arany vagy aranyozott leleteké: fülbevalóké, hajdíszeké, préselt és öntött bronz aranyozott övvereteké

 

Különleges avar aranytárgyak, melyek itt, a Kiskunságon és közvetlen környékén kerültek elő…

A kiállítás a Cifrapalota nyitvatartási idejében bármikor megtekinthető.

19.00 órakor Dr. Wicker Erika régész tárlatvezetését hallgathatják meg a kiállításban.

 

Kisérő program: avar kori griffes övveret másolatának elkészítése a Nagyurak és vezérek kiállításhoz

Időpont: 21. 00 ―23. 00 óráig

Helyszín: a Cifrapalota földszinti terme

 

 

  1. Képzőművészeti kiállítások

Válogatás a Kecskeméti Művésztelep, Mednyánszky László, Farkas István, Nagy István, Tóth Menyhért valamint a 20. század első felének magyar festészetéből.

 

Ősi, mint a Föld, szent, mint a víz

A különleges ebru technikával készült képeken végigkövethetjük a török művészet számos ágának tradicionális mintáit.
Ahmet Sacit Açıkgözoğlu és tanítványai munkáin káprázatos színekben és formákban elevenednek meg a festett csempék, a szőnyegek, a kerámiák ősi mintái.
Ahmet Sacit Açıkgözoğlu 1995-ben kezdett kalligráfiával, majd 1998-ban ebru festészettel foglalkozni. Jelenleg a Marmara Egyetem művészettörténeti szakán, valamint a Mimar Sinan Egyetem tradicionális török művészeti szakán oktat. Számos klasszikus ebru témájú kiállítása került megrendezésre Törökországban, Angliában, valamint Bosznia-Hercegovinában.

 

  1. További Program: Kvízjáték

Időpont: 18.00 ― 22.00

Múzeumunk közös múzeumi kvízjátékot tervez a Népi Iparművészeti Gyűjteménnyel. A kvízjáték célja az érintett múzeumok kiállításainak népszerűsítése. A helyes megfejtők számára intézményenként 20-20 db ingyenes családi belépőt osztunk ki, melyek közül 10-10 darab ingyenes tárlatvezetésre is beváltható. Tárlatvezetéseink előzetes egyeztetést igényelnek, így személyre szabottan, a hozzánk érkezők érdeklődősét figyelembe véve tartjuk meg azokat.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállítóhelye

6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

Információ: 76/480-776

[email protected]

http://muzeum.kecskemet.hu/cifra