Kezdőlap Régió Múzeumok Éjszakája 2015

Múzeumok Éjszakája 2015

 Múzeumok Éjszakája Kecskemét 2015

 

Titkos recept-e a siker titka? Nem.

Kutasd fel a hazait, vigyázz a minőségre! Még két elengedhetetlen adalék nem maradhat ki: összefogás és lelkesedés. A garancia már 9 éve folyamatos.

 

Az aktuális – immár tizedik – Múzeumok Éjszakája Kecskemét szervezése már egy évvel korábban elkezdődött. A leglelkesebb látogatók az egyhetes időtartamot is felvetették, mert lehetetlen a sok-sok érdekes és tartalmas program közül választani. A rendezők persze tudatosan vetik be csábításra az egyéjszakás kalandtúrát. Minden kulturális, művészeti, tudományos, természeti értéket bemutatnak, ami Kecskeméten fellelhető. A cél sem titkolt, ne csak évente egyszer lépjenek be a közgyűjtemények kapuján a nézők, fedezzék fel, mennyi kincset rejt a város, térjenek vissza.

Az állandó szereplők a kecskeméti múzeumok, gyűjtemények: Bozsó Gyűjtemény, Cifrapalota, Fotográfiai Múzeum, Hanga Óragyűjtemény, Katona József Emlékház, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Naiv Művészek Gyűjteménye, Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Orvostörténeti Gyűjtemény, Szórakaténusz, könyvtár, levéltár. Első éjszakázók: Központi Statisztikai Hivatal, Mercedes-Benz Gyár, Ép-GéPéSz, Medina Adománybolt. A 41 helyszín felsorolása helyett különlegességeket ragadunk ki. Faismereti játék, Hamupipőke előadás, görögkeleti ikonosztáz, veterán járgányok, Olimpiart koncert, postatörténeti kiállítás, csillagvizsgáló, Resti Kornél Alkalmi Zenekar, Tapasztalt Ecsetek fellépése, zománcművészeti műhelytitkok, tűzugrás, Renaissance Consort, zöldséglegó, Cigány népmesék, barátfüle kóstoló, hangverseny a Református templomban, Ürge Aladár bábműsora, Legtüzesebb éj kiállítás, Városháza Dísztermének megtekintése idegenvezetéssel, cserkésznyakkendők világa, pálinkakóstoló. Az est rabul ejti a baráti társaságokat, a családok apraja-nagyját, mert minden korosztály talál valamit, amiben aktívan közreműködhet. A belépés helyszínekre ingyenes, de több program is előzetes regisztrációhoz kötött.

Fáradhatatlanul, pöfögve róják majd köreiket az autóbusz matuzsálemek. Sehol máshol nem áll rendelkezésére a nagyérdemű közönségnek hasonló muzeális konvoj a programok közötti vándorlásra. 400 Ft-ért váltható egy karszalag az „antik” buszokon, egész este annyiszor utazhatnak vele, ahányszor üres helyet lelnek.

A tájékozódást a több száz esemény között nyomtatott műsorfüzet, saját web- és Facebookoldal, okostelefon alkalmazások segítik. A műsorfüzet főterjesztői a rendezvényhelyszínek, a szemfüles látogatók a 64 oldalas kiadványban előre megtervezik a nagy kultúrkaland állomásait.

Az eseménysorozat állandó fő támogatója Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, támogatja a CabTec, a Knor-Bremse Fékrendszerek Kft, segítője a Viapan Group. A város a programsorozat megrendezésére pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz.

Fotók: https://www.facebook.com/marta.zimacsek