Kezdőlap Régió Kárász Anna trónfosztása

Kárász Anna trónfosztása

Kárász Anna trónfosztása

Péntek délelőtt három számban is lezárult a világbajnoki válogató. Női K-1 500 méteren az olimpiai és világbajnoki címvédő Kozák Danuta nem tudott visszavágni Kárász Annának, aki a második viadalt is megnyerte. Ismét az első helyen zárt Vasbányai Henrik és Mike Róbert párosa C-2 1000 méteren, míg férfi K-2 1000 méteren nagy meglepetésre a Nádas Bence, Boros Gergely kettős diadalmaskodott.

Hogy nem volt könnyű menet a női K-1 500 méter fináléja, arról jól tanúskodik, hogy a viadalt megnyerő szegedi Kárász Anna a hajóból kiszállva – és egy-két gyors interjút letudva – hosszú-hosszú perceken át ült az árnyékban egy műanyag széken. A döntő, a Kozák Danutával megvívott újabb nagy csata minden erejét kivette, képtelen volt felállni a székből.

„Ez nagyon kemény verseny volt. Olyannyira, hogy ötven méterrel a cél előtt letámasztottam. Akkora már minden erőm elszállt, nem is tudom, hogy voltam képes végigcsinálni” – magyarázta Kovács László versenyzője, Kárász Anna, aki hozzátette egyértelműen fejben dőlt el ez a verseny. Hogy mi volt a taktikája?

„Az elején próbáltam elmenni és irányítani a mezőnyt, talán egy fél hajóval vezethettem, de biztos voltam benne, hogy Dana rákapcsol a végén. A finisben már csak a szívem vitt előre, talán ez volt életem eddigi legnehezebb pályája.”

Az eredményhirdetés után úgy lépett le a dobogóról Kozák Danuta, hogy viccesen megjegyezte: „idén alulról építkezünk.” De természetesen komolyabban is értékelte második helyét.

„Volt egy rossz rajtom, figyelmeztettek és ezért másodszorra nem mertem úgy elindulni a mezőnnyel, ahogyan kellett volna – mondta a vesztes Kozák Danuta. – Nem tudom, hogy a többiekhez képest mennyire ragadtam be, de azt láttam, hogy Anna elment mellettem, utána azt éreztem, hogy jövök rá, jövök rá, de kellett volna még egy pár méter a végén. Az ötszáz egyes mindig a szívem csücske volt, ezért van bennem tüske, de legalább jövőre rá tudok tenni még egy lapáttal. A tavalyi évem annyira jól sikerült, hogy azt nem lehetett volna hova fokozni, most viszont tudom, hogy ha jövőre az olimpiát meg akarom csinálni, akkor meg kell verni Annát itthon.”

Férfi K-2 1000 méteren pedig jelenleg úgy tűnik, Nádas Bence és Boros Gergely párosa jelenti a mércét, őket kell legyőzni ehhez. Mert nagy meglepetésre a favoritnak kikiáltott Hufnágel Tibor, Kökény Roland és a fiatal Noé Zsombor, Vass Péter kettős előtt Hüvös Viktor tanítványai zsebelték be az első helyet és a milánói indulás jogát.

Hogy előzetesen ki hitt Nádasék sikerében?

Edzőjük mindenképpen, hiszen a tavaly még 200 méteren szereplő fiatal versenyzőt a márciusi dél-afrikai edzőtábor óta ezer méterre készítette.

„Hogy melyek az első ezres évem eddigi tapasztalatai? Például az, hogy az ezer méter iszonyúan tud fájni – viccelődött Nádas Bence a parton. – Az edzőmmel még márciusban döntöttünk a váltás mellett, és bár az első öt hét alapozás nagyon nehéz volt, megérte, hogy hosszabb távra készülünk. Amikor a szövetség megnyitotta a páros válogatóját, Gerivel három hetünk volt arra, hogy összerakjuk ezt az egységet. Bíztam benne, hogy jó eredményt tudunk összehozni, mert minden edzésről-edzésre úgy tudtunk kiszállni a hajóból, hogy rendben van minden.”

Boros Gergely az első válogatónak még az olimpiai bajnok Dombi Rudolffal futott neki (utóbbi ezúttal az ötödik helyen zárt Szalai Tamással), s úgy tűnik, számára is bejött a váltás.

„Szegeden után úgy határoztunk, hogy nem erőltetjük tovább ezt az egységet, elkezdtünk a négyesre edzeni, ám amikor a szövetség lezárta a csapathajós válogatót, ismét párosban kellett gondolkoznom. És Bence lett a megoldás. Már az első közös párosunk meggyőző volt, és remélem megtaláltam benne azt a versenyzőt, akivel végig tudok menni az olimpia felé vezető úton” – tette hozzá Boros Gergely, aki legutóbb 2011-ben Szegeden a négyes tagjaként szerepelt olimpiai számban világbajnokságon.

Férfi C-2 1000 méteren ismét győzött Vasbányai Henrik és Mike Róbert párosa, így Oláh Tamás tanítványai is készülődhetnek a milánói világbajnokságra.

„Izgulnunk nem kellett hála Istennek, de elég fullasztó volt a pálya a hátszél miatt, szóval azért nem mondhatjuk, hogy jól esett. Szerintem igen jól állunk a felkészülésben, amit az is mutat, hogy nem pihentünk rá a válogatóra, edzésből álltunk rajthoz és így is sikerült 3:30 alatti időt mennünk, pedig nem eveztük ki magunkat teljesen” – nyilatkozta Vasbányai Henrik.

„Nem emlékszem olyanra, hogy ezen a pályán 3:30 alatt kenuztak volna előttünk, ez persze függ a széltől is. Úgy szoktak odaállni Szolnokon, hogy ez nagyon lassú pálya, olyan, mint Duisburg, ezért az időnk engem is meglepett. Jó formában vagyunk, jobban, mint az első válogatón és Bakuban, de ugye még van öt hét a világbajnokságig, ezt kell szépen megoldanunk” – tette hozzá Mike Róbert.