Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

 

 

A komolyzenei élet üde színfoltja

 

A Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar, mely Magyarországon és a határon túl élő 16 és 26 éves kor közötti fiatalokból szerveződik, 2015. július 26 és augusztus 5. között tartja első, alakuló táborát a Lakiteleki Népfőiskolán. A táborba mintegy 38 településről érkeznek a fiatalok, melyek a következők:

Ada, Adony, Aszód, Balatonszemes, Bánokszentgyörgy, Beregszász, Budapest, Csíkjenőfalva, Csíkszentgyörgy, Dány, Dunaföldvár, Fehéregyháza, Fényeslitke, Gyomaendrőd, Iregszemcse, Kaposmérő, Kecskemét, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kóka, Kőröstarján, Marosvásárhely, Nagydobrony, Nagykanizsa, Nagykőrös, Palotabozsok, Sopron, Szabadka, Százhalombatta, Székesfehérvár, Szenna, Szentes, Szigetszentmiklós, Ungvár, Várpalota, Vecsés, Zalaegerszeg, Zenta.

 

A Zenekar életre hívásának célja a Kárpát-medencében élő magyar nyelvű fiatal, zeneszerető, zenét művelő ifjúság kulturális képzésének és művészi érvényesülésének elősegítése a magas szintű koncert-fúvószenekari kultúra segítségével, a minőségi, klasszikus fúvószene népszerűsítése, a modern, elsősorban magyar kortárs szerzők által írt zenedarabok bemutatása, és ezzel együtt a fiatal zenészek támogatása művész pályájuk elindításában. A zene közvetítésével szeretnénk erősíteni a hazai és határon túli magyar fiatalok nemzeti összetartozását és a Kárpát-medencében élő népek közötti barátságot.

 

A tábor első hat napja során a résztvevők egy komplett koncertműsort állítanak össze, melyben népszerű és kevéssé ismert modern zenedarabok is helyet kapnak, majd a közös gyakorlás után a műsort július 31. és augusztus 4. között öt helyszínen is bemutatják: Szabadkán, Aradon, Kecskeméten, Lakiteleken és a kárpátaljai Szürtén. A koncertek ingyenesek lesznek, ezzel együtt a nézőknek lehetőségük lesz támogatójegyeket vásárolni, melyek bevételét a háború sújtotta kárpátaljai magyar közösség támogatására fordítják.

A szervezők tervei szerint a zenekar hosszú távon működik majd és a tábort a következő években rendszeresen megszervezik. Már az idei évre is sikerült ismert, sőt, nemzetközi hírű zeneművészeket – mint Szatmári Zsolt vagy Fejér András – megnyerni az ügynek, akik szívesen részt vesznek a tábor munkájában, segítik a közös felkészülést.

 

A koncertek helyszínei és időpontjai:

Július 31. Péntek 17.30 óra: Szabadka, Szabadság tér (Délvidék)

Augusztus 1. Szombat 17.30 óra: Arad, Román-Magyar Megbékélés tér (Partium)

Augusztus 2. Vasárnap 11.00 óra: Lakitelek, Templom park

Augusztus 2. Vasárnap 17.00 óra : Kecskemét, Fő tér

Augusztus 4. Kedd 17.30 óra: Szürte, Téglási Művelődési Ház (Kárpátalja)

A rendezvénysorozat védnöke Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke