Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

DSC_8755

Sikeres szereplés a belgárdi EB-n az uszonyosúszóknál

Múlt héten ért véget a szerb fővárosban a junior korosztály számára rendezett Uszonyosúszó Európa-Bajnokság. A 11 fős magyar válogatottban két kecskeméti versenyző is bizonyítási lehetőséget kapott. A Bácsvíz-KVSC-ben versenyző Blaszák Lilla és Kádár-Németh Kristóf is úgy kvalifikálta magát a kontinensviadalra, hogy még két évük van ebben a korosztályban, így a mezőny legfiatalabbjai közé tartoztak. Ennek ellenére nagyon jó, döntős helyezéseket sikerült elérniük, ami kifejezetten bíztató a jövőre nézve.

Lilla és Kristóf is 50 méter búvárúszásban, valamint 50 és 100 méter uszonyosúszásban álltak rajthoz, valamint tagjai voltak egy-egy nemzeti váltónak is: Lilla a 4×100 méteres, Kristóf a 4×200 méteres váltóban mutathatta meg mire is képes. Egyikük sem okozott csalódást, hiszen életük eddigi legjobb teljesítményét nyújtva, meggyőző versenyzéssel jó időket úsztak.

Lilla legjobb egyéni helyezése egy 9. hely lett 50 méter uszonyosúszásban, ahol ráadásul csak egy hajszállal, 11 századmásodperccel maradt el az országos csúcstól. A váltóval 7. helyezést sikerült elérnie. Kristóf 100 méteres uszonyosúszásban messze megjavítva élete legjobb idejét a 15. helyen zárt, a 4×200 méteres váltóval pedig 4. helyezett lett.

A versenyre Juhos Gergely szakosztályvezető, és Székely Lilla edző is elkísérték a versenyzőket. Az edzőnő így értékelt:

  • Nagyon büszke vagyok Lillára és Kristófra is, messze felülmúlták az elvárásaimat. Örülök, hogy tisztességgel helyt álltak mind az EB-n, mind a felkészülés során, ami gyanítom, életük egyik legkeményebb időszaka volt. Mindkettejük számára az elsődleges cél a tapasztalatszerzés volt, hogy ismerkedjenek egy nagy nemzetközi verseny hangulatával, és motivációt gyűjtsenek az elkövetkező évekre. Ez megtörtént, bízom benne, hogy a jövő évi világbajnokságon már ezekből az élményekből profitálva sokkal komolyabb céljaink lehetnek. Most már mindhárman tudjuk, hogy pontosan mit is akarunk, és biztos vagyok benne, hogy ezek eléréséért mindent meg is fogunk tenni. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a támogatóinknak, akik segítenek bennünket a céljaink elérésében, és akik nélkül a versenyzőink nem tudtak volna kiutazni az EB-re.

Az EB-ről megkérdeztük Blaszák Lillát is, aki 50 méteres uszonyosúszásban 9. helyezést ért el:

  • Elégedett vagyok az elért helyezésekkel az egyéni versenyszámokban, mivel annak ellenére, hogy nem ezek a fő versenyszámaim, mégis jó időket úsztam. Európa- Bajnokságon eddig még soha nem voltam, de nagy meglepetést nem okozott a verseny. Nagyjából olyan volt, mint amire számítottam, csak azt hittem, ennél kicsit többen lesznek. A legbüszkébb az 50 méteres uszonyosúszásra vagyok, mert ott értem el a legjobb helyezést, és csak 1 tizeddel maradtam el az országos csúcstól és a döntőbe kerüléstől. Belgrád, mint város nem nagyon tetszett: eléggé zsúfolt, koszos és érdekesen közlekednek az emberek. Az uszoda azonban szép volt, és a medence se volt rossz. Szerintem a versenyszervezés is jól sikerült. Az EB azért is volt jó tapasztalatszerzési lehetőség számomra, mert saját magam láthattam, hogy a lányoknál nagyon erős a mezőny, és sok fiatal is van, akik tehetségesek. Ez azonban egyáltalán nem rettent el! Idén az országos bajnokságon 50 méter uszonyosúszásban szeretném megúszni az országos csúcsot, jövőre pedig már egyértelműen a döntőbe jutás a cél a világbajnokságon.

 

A váltóval 4. helyezett Kádár-Németh Kristóf pedig így nyilatkozott:

  • Összességében elégedett vagyok az EB-n nyújtott teljesítményemmel, bár volt egy-két dolog, ami után lelkiismeret furdalásom volt. Ilyen volt például, amikor a 4×100 méteres váltóban két tizeddel úsztam rosszabb időt, mint egyénileg, és a váltó csak 2 századmásodperccel maradt le döntőtől. Akkor kicsit hibásnak éreztem magam, de így utólag visszatekintve szerintem erre nem volt okom, hiszen még akkor is életem közel legjobb idejét úsztam. Én abszolút pozitívan értékelem életem első Európa- Bajnokságát.
    A verseny menetéről és hangulatáról már volt előtte is elképzelésem, hiszen 2012-ben a felnőtt világbajnokságot Hódmezővásárhelyen rendezték, amit elejétől a végéig követtem a lelátóról. Azonban amikor egy ilyen nagy versenyen nem mint néző, hanem mint versenyző vagy ott és éled át, az teljesen más érzés.
    Az EB-n elért eredményeim közül egyértelműen a 4×200-as váltóban nyújtott teljesítményemre vagyok a legbüszkébb. Az előfutamban a váltó sorrendjében az első tag lehettem, ami azt is jelenti, hogy így jegyzőkönnyben rögzített, hivatalos időt úsztam, ami szerintem elképesztően jó lett. Ezt az időt kettő is fél hónapja nem sikerült megúsznom, és ha még elsőre nem is tűnik soknak, majdnem két másodpercet sikerült javítanom, ami nem kis munka árán sikerült.
    A mezőnnyel kapcsolatban az a tapasztalatom, nagyon erős volt, hiszen nem egy versenyző és váltó úszott világcsúcsot, vagy világcsúcs közeli időt. Volt számos versenyző, akiről példát tudtam venni és tanultam tőlük. Úgy gondolom, sok új dolgot tanultam a csapattársaimtól is.
    A céljaim között szerepel, hogy jövőre a junior világbajnokságra – már junior korosztályúként – nem csupán váltó tagként kvalifikáljam magam, hanem egyéni számokban is teljesítsem a szintidőt. Ráadásul úgy látom, hogy a váltónk a következő években még erősebb lesz, és még jobb helyezéseket tudunk majd elérni vele. Persze az egyéni versenyszámokban is szeretnék döntős helyezéseket elérni.

 

 

Eredmények:

Blaszák Lilla:

50 méter búvárúszás: 18. helyezett

50 méter uszonyosúszás: 9. helyezett

100 méter uszonyosúszás: 13. helyezett

4×100 méter váltó: 7. helyezett

Kádár-Németh Kristóf:

50 méter búvárúszás: 21. helyezett

50 méter uszonyosúszás: 21. helyezett

100 méter uszonyosúszás: 15. helyezett

4×200 méter váltó: 4. helyezett

 

Felkészítő edzők: Székely Lilla és Juhos Gergely.

 

 

A kecskeméti uszonyosoknak a junior EB-vel véget ért az idei versenyszezon, a jövő évi felkészülést szeptemberben kezdik meg. Addig is rekreációs edzések, és a jól megérdemelt pihenés vár rájuk a nyáron.