Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

Nagy esélyek, új remények, csattanós válaszok
Az új párosok lesznek fókuszban a férfi és női kajakosoknál is a csütörtökön kezdődő szolnoki 2. világbajnoki válogatóversenyen, amelynek szombati és vasárnapi döntőit 9.00-től 11-ig az M4 Sport élőben közvetíti.
Három számban férfi K-4 1000 méteren (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel), férfi K-1 200 méteren (Dudás Miklós), valamint C-1 1000 méteren (Vajda Attila) már lezárult az idei válogató, hiszen védettséget kaptak a versenyzők. Női vonalon azonban továbbra is totális a „háború”, és – szövetségi döntés értelmében – férfi K-2 1000 méteren is új lehetőséget kap a vb indulói hely megszerzésére a mezőny a 2. szolnoki világbajnoki válogatóversenyen.
A nőknél már az első felvonáson borult a papírforma: Kárász Anna nyerte meg ugyanis a K-1 500 méteres versenyt Kozák Danuta előtt. Olimpiai bajnokunk természetesen szeretne csattanós választ adni szegedi riválisának Szolnokon, ugyanakkor biztonságra is törekedett azzal a lépésével, hogy három év kihagyást követően ismét rajthoz áll K-2 500 méteren. Méghozzá korábbi világbajnok társával, Szabó Gabriellával, akinek így útjai különváltak Fazekas-Zur Krisztinával. Ám utóbbi sem esett kétségbe, egy közös edzést követően úgy döntöttek Kárász Annával, hogy megpróbálják közösen építeni a párost. Mivel sem Kárász korábbi társa, Vad Ninetta, sem az első válogatót Douchev-Janics lapátlerakása miatt feladó Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa páros sem lesz ott a K-2 500 méter rajtjánál, így több mint valószínű, hogy a fent említett két duó között dől majd el az elsőség sorsa. Kozák és Szabó győzelme esetén azonban elviekben odaállhat a szétlövésre az első válogatót megnyerő Kárász, Vad páros. Érdekesség még, hogy Douchev-Janics Natasa csak a 200 méteres távon indul (párosban a fiatal tehetséggel, Homonnai Lucával), míg Kovács Katalin egyetlen számot (K-1 500 m) vállal, ezzel szeretné helyét kivívni a női négyesben.

A férfi kajakosoknál szövetségi döntés értelmében újra megnyílt a páros válogató. A korábban Kammerer Zoltánnal két versenyt nyerő Szalai Tamás most egy másik olimpiai bajnokkal, a szám címvédőjével, Dombi Rudolffal áll rajthoz. De szeretne csapattag lenni a tavalyi moszkvai világbajnokságon ötödik Hufnágel Tibor, Kökény Roland páros, a Nádas Bence, Boros Gergely duó, valamint a fiatalok, a Noé Zsombor, Vass Péter és a Noé Bálint, Ilyés Róbert kettőse is.

Az olimpiai számok tekintetében még női K-1 200 méteren (újabb Kozák-Kárász összecsapás jósolható), férfi K-1 1000 méteren (itt az első válogatót Tóth Dávid nyerte meg, ő azonban már négyesben csapattag, így nem lesz ott a rajtnál), férfi K-2 200 méteren (az első válogatót nagy fölénnyel nyerte a Tótka Sándor, Molnár Péter duó), valamint C-2 1000 méteren és C-1 200 méteren vannak még nyitott kérdések. A kenusoknál nagy meglepetés lenne, ha párosban nem Vasbányai Henrik és Mike Róbert párosa nyerne, míg a sprintszámban kérdés, hogy Nagy Péter vagy Lantos Ádám vissza tud-e vágni Hajdu Jonatánnak?