Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

dsc_002544

 

LECHNER ÖDÖN VONZÁSÁBAN

 

A Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Kecskeméti Városszépítő Egyesület a Kecskeméti Katona József Múzeum szakmai együttműködésével a Dr. Millisits Máté művészet- és művelődéstörténész vezette zuglói Samodai József Helytörténeti Műhely vezetőjének munkálkodása révén 2015. augusztus 27-én 14 órától szakmai kerekasztalt rendezett Kecskeméten, a Tudomány és Technika Házában ( Kecskemét, Rákóczi út 2.).

Bevezetőt KIRÁLY József építész, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke tartott, aki mondandójának fókuszába a ma polgárának felelős gondolkodását állította. Itt hangzott el az a felhívás, amelyet később a jelenlévők már egyfajta „Kecskeméti Nyilatkozat”-nak neveztek: „Legyen Lechner Ödön születésnapja: augusztus 27. a Közép-európai , így egyúttal a Kárpát-medencei Szecesszió Napja!”

Lechner és követői Szabadkán” címmel DÖMÖTÖR Gábor építészmérnök, restaurátor (Szabadka, Szerbia) tartott vetített képes előadást. Őt követte SÜMEGI György művészettörténész. A jelenleg Budapesten élő és dolgozó, az előző évtizedekben Kecskeméten működött, a várossal és műhelyeivel ma is szoros kapcsolatot ápoló szakember „Lechner Ödön és a kecskeméti szecesszió” témakörben széles horizontú elhelyezéssel és számos új elemmel, adattal és így összefüggéssel láttatta a „Lechner-kérdést”. Most is fölvetette, hogy bár az elmúlt évben – a Mester halálának 100.évfordulója alkalmából – számos megemlékezés (kiállítás, konferencia) vette elő Lechner munkásságát, de még mindig várat magára egy átfogó és immár elegáns Lechner-monográfia megszületése. A hivatalos elfoglaltsága miatt távolmaradt erdélyi KERESZTES Géza műépítész és műemlékvédelmi szakmérnök   „Marosvásárhelyi Kultúrpalota – Ferencz József Közművelődési ház” című dolgozatát és ahhoz társult képeket Dr. MILLISITS Máté olvasta fel, mutatta be. Végezetül a magyar szecessziós építő- és díszítő művészet és a Zsolnay-gyár szoros kapcsolatának, az épületszobrászat kutatásának kortárs nagy egyénisége, CSENKEY Éva művészettörténész (Budapest) tartott rövid , az immár ismét és egyre égetőbben szükséges összefogást vetette fel és sürgette a téma további feldolgozása kapcsán, amelyhez maga részéről minden eddigi anyagát és még meglévő erejét szaktudását felajánlotta. „Kell egy, az ehhez elszánást és küldetést érző-nyújtó csapat és műhely,- a most tapasztalt együttlétünk ismét nagy reményt adnak ehhez!” – zárta nagy sikerű mondandóját a kutató.

A tartalmasan telt délután ezt követően a NAGY TALÁLKOZÁS: LECHNER ÖDÖN, LAJTA BÉLA ÉS A ZSOLNAY-GYÁR című kiállítás ünnepélyes megnyitásával folytatódott.

A szép számú megjelenteket HORVÁTH Gyula gitárművész bevezető és igen hangulatos klasszikus zeneszámát követően Dr. KRISTON VÍZI József, a Bács-Kiskun megyei TIT Kulturális Örökség Szakosztályának elnöke üdvözölte s ismertette a további programot. Külön köszöntötte a később megszólalók mellett a fővédnöki tisztet ellátó városvezetés nevében jelenlévő Dr. SZEBERÉNYI Gyula Tamás alpolgármestert, valamint két nagy művész-dinasztia jelenlévő leszármazottait: MATYASOVSZKY-ZSOLNAY Esztert és a Lechner család mai ágáról SZMRECSÁNYI Zita asszonyt. Ezután ifj. GYERGYÁDESZ László művészettörténész, a kulturális örökség szakosztály alelnöke mondta el gondolatait, amelyek közül a legfontosabb, hogy immár kész az elhatározás: 2017-ben egy nagyszabású, Kecskemét szecessziós építészeti kultúráját bemutató, majd vándorútra induló kiállítás és kísérő kiadvány elkészítése. Ehhez igen kiváló előtanulmány a mostani kiállítás és egy új kecskeméti, magyar és angol nyelvű kiadvány-sorozat, amelynek első darabja -–talán nem is véletlenül – éppen a Cifrapalota épületét és életét mutatja be. A kiállítást Dr. RÉTHELYI Miklós professzor, ny. miniszter, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke nyitotta meg; beszéde méltó volt a témához és annak jeles szereplőihez.   A mindezt most méltató, nagy műveltségű és tekintélyű személyiség maga is bejelentette, azon fog fáradozni, hogy a nemrég elhangzott és a városvezetés által is egyértelműen támogatott kezdeményezés megfelelő fórumokra jusson el és kapjon kedvező hátszelet. Dr MILLISITS Máté, a kiállítás kurátora ihletett gondolatokkal, mély átéléssel, ugyanakkor hangulatos és lényegre törő fordulatokkal mutatta be a kiállítás megszületésének és megvalósulásának fázisait, a kecskeméti tárlat releváns elemeit. Így a Lechner tervezte Városháza dokumentációiból és néhány díszítményéből, a Cifrapalota és a református Újkollégium oromzati elemeiből mentett becses tárgyaiból is válogatott, LIGETIt és KÓS Károlyt is ideidéző tablók karéját említette fel külön is. – Tudvalévő, hogy a kiállítás alap­a­nya­gát a budapesti Lip­ták Vil­lá­ban bemutatott két Zsol­­nay tárlat anyagai adják. Az eredeti Zsolnay-kerámiák mellett több ne­ves fény­képész: így RÁ­DAY Mihály, SE­BESTÉNY László és BOD­ROGI Dávid felvételeit is bemutatja a volt Nagyzsinagóga épületében lévő és 2015. október 8.-áig nyitva tartó kecskeméti kiál­lí­tás.

 

A változatos és izgalmas szakmai és közönség programot élénk média figyelem is kísérte.

 

 

 

  • kvj –

fotók: TIT BKKM Archívum és KEOL.hu