Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

Két bronzérem a nyitónapon

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a parakenus Suba Róbert szállította a magyar küldöttség első dobogós helyezését a kajak-kenu világbajnokságról, ő a VL-1-es kategóriában nyert bronzérmet. Szintén bronzérmes lett Geri Dániel a VL-3-as kategória döntőjében, sikerével első vb-érmét szerezte meg. Amíg a parakenusok már versenyeztek, addig a gyorsasági válogatott tagjai szerdán még csak ismerkednek a világbajnoki körülményekkel.
Jól kapta el a rajtot az ötös pályán Suba Róbert a legsérültebbek között, a VL-1-es kategória 200 méteres döntőjében. A magyar versenyző végig stabilan tartotta harmadik pozícióját és megismételte tavalyi eredményét. A világbajnok idén is a brazil Cardoso da Silva lett, a második helyen pedig a lengyel Tokarz futott be.

„A rajtot jól elkaptam, 150 méterig minden rendben is ment, de aztán besavasodtam és lelassult a csapásszámom. Nagyon örülök annak, hogy idén is itt lehetek és képviselhettem szűkebb hazámat, Kiskőröst. Ígérem, hogy jövőre visszavágok a brazil és a lengyel srácnak” – mondta Suba Róbert.

Még a VL-1-es kategóriánál is nagyobb csata zajlott a legkevésbé sérült paraversenyzők férfi kenus számában VL-3 200 méteren. Másfél másodpercen belül futott be az első helyezett brazil Ribeiro da Carvalho és a bronzérmes Geri Dániel, a második pedig a brit Young lett.

„Úgy építettem fel a pályát, ahogy az edzőmmel, Pankovics Tiborral megbeszéltük, elégedett vagyok, mert minden megtettem, ez most erre volt elég. A rajtom talán lehetett volna erősebb, viszont annak örülök, hogy a végén még tudtam jönni a brazilra, legalább egy fél hajót hoztam rajta, de ez a végeredményen már nem változatott – mondta Geri Dániel a célban.

Az idei olimpiai- és paralimpiai kvalifikációs világbajnokságot Észak-Olaszország legnagyobb városának, Milánónak a keleti részén, az Idroscalo-tavon rendezik.  Érdekesség, hogy a mesterséges tó eredetileg hidroplán-repülőtérnek épült még az 1930-as évek elején. Később, a hidroplán forgalom megszűnése után vált sport- és szabadidős központtá a vízfelület és környéke.

„Maga a víz kristálytiszta és az is pozitív, hogy a tó egy hatalmas, ligetes park kellős közepén fekszik – kezdi beszámolóját Storcz Botond felnőtt szövetségi vezetőedző. – Magam is kipróbáltam a pályát, a víz szerencsére egyáltalán nem kemény, a versenyzőink első benyomásai is ezt erősítették meg.”

A kiszolgáló létesítmények színvonala azonban már nem fest ennyire rózsás képet. A magyar csapatnak, egyébként a németekhez és az angolokhoz hasonlón, nem tudtak a szervezők fedett hangárt biztosítani, ezért a válogatott tagjai egy sátorban húzzák meg magukat néhány nagyobb fa árnyékában. Szerencsére a technikai csapat így is kényelmes körülményeket teremtett a versenyzők számára.

„Engem is megdöbbent, hogy mekkora rendezvényé nőtte ki magát a gyorsasági kajak-kenu világbajnokság, ezen a kvalifikációs regattán közel 90 nemzet vesz részt és sok, a miénkhez hasonló, nagy létszámú csapat van itt, erre a rendezők nem voltak felkészülve. Azt hiszem, hogy egy ennyire nagyszabású és jelentős versenyt nem szerencsés erre a pályára hozni, mert egész egyszerűen nincs elég hely. A felevező-sáv hiánya miatt pedig lötyög a víz, de bízom benne, hogy ehhez a mi csapatunk nagyon jól fog tudni alkalmazkodni. Ezt leszámítva azonban a világbajnokság atmoszférája kifejezett tetszik, egy csodás, színes forgatag az egész, el tudom képzelni, hogy a szombati és a vasárnapi döntők alatt a hangulatra nem lesz panasz.” – tette hozzá a szövetségi vezetőedző.

A gyorsasági csapat számára a világbajnokság holnap reggel 8.30-kor rajtol az első 500 méteres előfutamokkal. A döntőket szombaton és vasárnap rendezik meg, a helyszínről az M4 Sport csütörtöktől vasárnapig élőben jelentkezik majd.