Kezdőlap Régió KONCERT

KONCERT

Steven Wilson (Porcupine Tree) jövő áprilisban a RAM Colosseumban

 

Budapest, 2015. szeptember 24., csütörtök (MTI) – A progresszív rock egyik legkiválóbb zenésze, előadója, az elsősorban a Porcupine Tree-ből ismert brit Steven Wilson Budapesten, a RAM Colosseumban ad koncertet 2016. április 22-én.

A Grammy-díjra eddig négyszer jelölt gitáros, multiinstrumentalista virtuóz, zenész-producer márciusban megjelent és rendkívül népszerű Hand, Cannot, Erase című albumának európai turnéja keretében lép fel a magyar fővárosban, szólózenészként első alkalommal – közölte a koncertet szervező Live Nation csütörtökön az MTI-vel.
„A show reményeim szerint zeneileg és látványban is magasabbra teszi a lécet a korábbi bulikhoz képest. A műsor összeállítása az új albumra épül, de néhány régebbi dalt is eljátszunk, csakúgy, mint néhány meglepetést szerzői múltamból” – fogalmazott Steven Wilson.
A rendkívül termékeny rockzenész tízéves kora óta folyamatosan ír dalokat, hangszereli őket. A 47 éves Wilson az angliai Hemel Hempsteadben nőtt fel, édesapja elektromérnökként épített neki egy többsávos magnót, ezzel rögzítette első demóit a nyolcvanas évek közepén, 1987-ben pedig megalapította a Porcupine Tree-t, amely az elmúlt csaknem három évtizedben a progresszív rock színtér egyik legjobb zenekarává vált. A Steven Wilson gitáros-énekes által vezetett csapat lemezein és koncertjein fantasztikus atmoszférát teremt, egymásba átívelő hangképeket megfestve. A frontember hangja egyszerre érző, érzékeny és szofisztikált.
A Porcupene Tree a tizedik stúdióalbum, a The Incident (2009) elkészítése óta inaktív, a csapat a megjelenés évében novemberben a Petőfi Csarnokban is fellépett. Steven Wilson projektjei közé tartozott-tartozik az art-rockot játszó No-Man, az ambient és a drone határain mozgó Bass Communionnal, a populárisabb Blackfield, az egyszemélyes I.E.M. kísérletező, pszichedelikus, és ott van a Mikael Akerfelddel, a progresszív death metált játszó svéd Opeth frontemberével létrejött Storm Corrosion.
Saját neve alatt eddig négy albumot készített, az Insurgentes 2008-ban, a Grace for Drowning 2011-ben, a The Raven That Refused to Sing (And Other Stories) 2013-ban, a Hand, Cannot, Erase idén jelent meg. A zenész egyre ismertebb az 5.1 surround keveréseiről is, amit először saját munkáinál használt, azonban 2009 óta tucatnyi klasszikusnak számító albumot kevert újra ezzel a technikával, többek a King Crimson-életművet Robert Fripp-pel közösen vagy a Jethro Tull lemezeit.

MTI 2015. szeptember 24., csütörtök