Kezdőlap Régió Kutatók éjszakája

Kutatók éjszakája

Padra vetett hal kék-fehér-vörös rózsaágyon flambírozva és füsttel tartósítva

Kutatók éjszakája a Bányai Júlia Gimnáziumban

P1000681

A tavalyi nagy sikert aratott program folytatásaként szeptember 25-én pénteken a gimnázium második alkalommal vett részt az immár 10 éves évfordulóját ünneplő nemzetközi programsorozatban. Az éppen erre a napra beköszöntött ősz reggeltől izgalomban tartotta a szervezőket: vajon eláll-e a szakadó eső, játszhatnak-e a tűzzel, ahogy azt a meghívóban ígérték? Játszhattak: minden volt, ami ég, robban, füstöl vagy repül – ehhez szükség volt pet palackra, acetilénre, egy kis folyékony nitrogénre…

A hétköznapok fizikájában arra keresték a választ, hogy miért szükséges a biztonsági sáv a közlekedésben, miért és kik alkalmazták először a kuktát, vajon forr-e a víz szobahőmérsékleten, és hogyan cserélhetjük ki egy pohár hideg víz és egy pohár meleg víz tartalmát öntögetés nélkül.

A kémia kapcsán „vallatták” az anyagokat, amelyek látszólag azonosak, aztán kiderült, hogy mégsem. Az előadások között mindenki kipróbálhatta a háztartásban fellelhető anyagok eddig ismeretlen tulajdonságait, és magyarázatot találhatott a jelenségekre.

Színváltozás, önmagából kifordulás, irtózás – nem, ezek nem csak az emberekre jellemző vonások, az állat- és növényvilág képviselői is képesek ezekre:

Az érdeklődők tanúi lehettek, miként lesz a vörös rózsából fehér, a fehérből pedig kék, hogyan kerül a tojás sárgája kívülre, a fehérje pedig belülre, és mennyire irtóznak az olajok a víztől, véletlenül sem keveredve „rossz társaságba”. Mindezt sztoikus nyugalommal szemlélték a tágra nyílt sertés- és marhaszemek, míg a padra vetett halak kiterülve vártak sorsukra, a boncolásra.

Gyerekek és felnőttek egyaránt rabjaivá váltak az ördöglakatoknak: ötvennél is több különféle térbeli összerakó, sorozatos mozgatáson alapuló játék és egyéb logikai fejtörő bizonyult hol könnyűnek, hol nehéznek, de akadt köztük megoldhatatlan is.

A XXI. század egyik legdinamikusabban fejlődő tudományával, a robotikával ismerkedhettek meg a résztvevők. A LEGO cég által gyártott MINDSTORMS NXT/EV3 robotok programozásának egyszerűségét interaktív módon tehetséges diákok segítségével próbálhatták ki az érdeklődő diákok, felnőttek. A vállalkozó kedvűek néhány perc alatt programozhattak önműködő robotokat, amelyek képesek voltak az asztal szélt érzékelni és nem esetek le.

A legkisebbek kipróbálhatták a bányaisok által programozott távirányítású robotot, valamint „játszhattak” robot szumót.

Az érdeklődők megismerkedhettek a WRO (World Robot Olympiad) világbajnoki döntőjére készülő csapat munkájával és tagjaival is.

Az iskola udvarán mindeközben égett, füstölt és robbant az elvégzett kísérletekben az acetilénnel töltött lufi, a feketelőpor, a folyékony nitrogén. Repültek a vízzel és gázzal hajtott rakéták és a kísérleteket végzők azt is bemutatták hogyan lehet sérülés nélkül meggyújtani a kézben tartott, gázzal töltött szappanhabot.

A rossz idő nem riasztotta el az embereket: a több mint hatszáz regisztrált látogató, meggyőződhetett róla, hogy érdemes a Bányaiba jönni – Kutatók Éjszakájára is.