Kezdőlap Régió OKTATÁS

OKTATÁS

Meghirdették a 25. ifjúsági tudományos innovációs versenyt

Budapest, 2015. szeptember 30., szerda (MTI) – A tehetséget nem csak keresni és kiválasztani kell, hanem a fiatalt végig kell kísérni tanulmányai során – mondta Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke a 25. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny meghirdetésén szerdán Budapesten.

Pakucs János elmondta, a 20 év alatti fiatalok számára hirdetett verseny jelentősen eltér az ismert tanulmányi versenyektől abban, hogy a fiataloknak maguknak kell a megoldandó feladatot kitalálni, majd arra választ adni. A közös nevező pedig a kreativitás, az újszerűség, a gyakorlati használhatóság – tette hozzá.
Az innovációs szövetség tiszteletbeli elnöke hozzátette, az elmúlt években 350 fiatal tehetség nyert díjat a versenyen, nagy többségük ma már kutatói, oktatói, fejlesztői pályán dolgozik, vagy olyan vállalkozást vezet, amely fejlesztő tevékenységet végez.
Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a huszonöt év alatt ez a verseny egyediségével, sokszínűségével a magyar köznevelési rendszer versenyeinek szerves részévé vált. Találkozási pont a kreatív diákoknak és a kreatív tanároknak, de ugyanígy találkozási pont a köznevelésnek, a felsőoktatásnak és a tudománynak is – fogalmazott.
Freidler Ferenc, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnökhelyettese azt mondta, a kreativitás ugyan nehezen mérhető, és a világban nagyon sok megoldandó probléma van, de olyat találni, ami most aktuális és kezelhető, és a közeljövőben hasznosítható, nagyon nehéz.
Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke úgy fogalmazott, hogy az innovációs szövetség ezzel a versennyel megpróbált hidat verni a felsőoktatás, a kutatóhelyek, a köznevelés és a hatóságok között, ezzel olyan „erőteret” hozva létre, amely beszippantja a fiatal tanulókat és a pedagógusokat.
Megjegyezte: évente nyolc-tíz diák van, aki 17-18 éves korában egyetemi doktori színvonalú munkával rendelkezik már, és a közös felelősség, hogy ez a tehetség kibontakozhasson.
A 2015/2016-os tanévre meghirdetett versenyen a 20 év alatti fiatalok mérettethetik meg magukat egyedi műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, matematikai innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, illetve tudományos munka eredményével.
A verseny első három helyezettjei 30 többletpontra jogosultak a felsőoktatási felvételi eljárás során, továbbá a legjobb három pályázatot készítő diák lehetőséget kap a jövő szeptemberben Brüsszelben rendezendő európai döntőn is.

MTI 2015. szeptember 30., szerda