Kezdőlap Régió SAJTÓKÖZLEMÉNY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az éghajlatváltozás hatása az agráriumra

Gazdag Gazda Konferenciasorozat az éghajlatváltozásról

Az elmúlt hetekben ízelítőt kaphattunk, milyen éghajlat várható Magyarországon a jövőben. A klímaváltozás témájával immár ténylegesen foglalkozni kell, tovább nem halasztható. Különösen sok kihívással néz szembe a mezőgazdaság, ahol minden milliméter lehullott csapadék, minden napsütéses óra jelentős hatást gyakorol a termés mennyiségére és minőségére. A Magro.hu szervezésében sorra kerülő 2. Gazdag Gazda Konferenciasorozat a téma kérdéseit járja körbe és ad válaszokat a felvetett kérdésekre.

A konferencián területük szakértői veszik végig a szélsőséges időjárásnak a mezőgazdaságra gyakorolt hatásait a termesztés minden pontján. A talaj-előkészítéstől a betárolásig bemutatják, hogyan kell reagálni a megváltozott körülményekre, a fajtakiválasztásra, a műtrágya használatára, a növényvédelemre, a betakarításra, a kereskedelemre. Ezeket a fázisokat, a technológiai újdonságokat, a pénzügyi feltételek megteremtését mutatják be az előadók.

A konferenciákat záró kerekasztal beszélgetések különlegessége pedig, hogy a beszélgetésbe meghívott gazdálkodók mutatják be nehézségeiket és az általuk alkalmazott működő praktikákat, és vitatják meg ezeket szakértők közreműködésével.

 

A Gazdag Gazda Konferenciasorozat helyszínei és időpontjai:

Helyszínek és időpontok:

  1. szeptember 7., (hétfő) 9.00 -16.00 óra – Budapest
  2. szeptember 10., (csütörtök) 9.00 -16.00 óra – Kaposvár
  3. szeptember 16., (szerda) 9.00 – 16.00 óra – Berettyóújfalu
  4. szeptember 22., (kedd) 9.00 -16.00 óra – Szeged

További információ és jelentkezés az esemény hivatalos oldalán:

http://www.magro.hu/konferencia/

Program:

08:30-tól Regisztráció

  • 9:00 Köszöntő – Pinjung Emil (kirendeltség-vezető, MVH Csongrád Megyei Regionális Illetőségű Kirendeltség)
  • 9:05 A változó éghajlat hatása a terménykereskedelemre – Németh István (ügyvezető, Magro.hu)
  • 09:20 A klímaváltozás hatása a szántóföldi növénytermesztésre – Dr. Makra László (egyetemi docens, Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar – Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet) és Dr. Jakab Péter (főiskolai docens, Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar – Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet)
  • 09:35 Házigazda előadása – A kalászos nemesítés válaszai a klímaváltozásra – Dr. Cseuz László (PhD, Kalászos Gabona Főosztály vezetője, Gabonakutató Nonprofit Kft.)
  • 10:05 Úgy bánj a talajaiddal, mintha az életed múlna rajta!– Diriczi Zsombor (ügyvezető, Démétér Biosystems Bt.)
  • 10.25 Hatékony műtrágyázási megoldások repcében és kalászosokban – Faggyas János (szaktanácsadó, Fertilia Kft.)
  • 10:45 Az agrometeorológia szerepe a mezőgazdaságban – Bordás Tamás (Country manager, Ubimet GmbH)
  • 11:05 – Kávészünet
  • 11:20 Agrár-káresemények enyhítésének innovatív eszközei – Surmann Árpád (ügyvezető, Agrisk.hu)
  • 11:40 Biztos védelem minden gazdaságnak, akár esik, akár fúj! – Raport László (ügyvezető, Frisomat Kft.)
  • 12:00 A fenntartható mezőgazdaság ismérvei – Daoda Zoltán (szakmai igazgató, AGRO.bio Hungary Kft.)
  • 12.20 A fenntartható agrárium pénzügyi rendszere – Tresó István (ügyvezető igazgató, K&H Agrárüzletág)
  • 12.40 Terményhozam növelés informatikai eszközök által – Oláh Izabella és Farkas Róbert (agrárszakértők, eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.)
  • 13:00 – Ebédszünet
  • 13:25 Hogyan alkalmazkodjunk a megváltozott viszonyokhoz – növényvédőszerek és kártevők– Gábriel Géza (igazgató helyettes, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)
  • 13:40 Optimum® AQUAmax® – szélsőséges időjárásra is nemesítve – Borsos László (marketingmenedzser, Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.)
  • 14:00 1.300 milliárd forintnyi agrárpályázat kapott zöld utat Brüsszelben – Miklovicz Péter (pályázati szakértő, palyaz.hu)
  • 14:25 Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra, az alkalmazkodás lehetőségei – Béres András (igazgató, Herman Ottó Intézet Környezetügyi Igazgatósága)
  • 14:40       Kerekasztal beszélgetés – Moderátor: Sándor Ildikó (főszerkesztő, Agrárágazat)
    A kerekasztal tagjai: Bába Miklós (növénytermesztő), Diriczi Zsombor (ügyvezető, Démétér Biosystems Bt.), Gábriel Géza (igazgató helyettes, NÉBIH), Miklovicz Péter (pályázati szakértő, Gordius Solutions Tender Kft.), Tokodiné Kun Zsuzsanna (csicsóka és batáta termesztő), Tresó István (ügyvezető igazgató, K&H Agrárüzletág)
  • 15:30 – 16:00 Nyereménysorsolás, nyeremények átadása – az AGRO.bio, a Borealis L.A.T., a Fertilia Kft., Phylazonit, és a Pro-Feed jóvoltából

(A programváltozás jogát a szervező fenntartja magának!)

 

*A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.

A konferenciasorozat szervezőjéről, a Magro.hu-ról:

A Magro.hu egy speciálisan a mezőgazdaságra tervezett online piactér, amely gabonafélék, egyéb szántóföldi- és takarmánynövények, állatok, zöldség-gyümölcs és mezőgazdasági gépek nagy tételben történő kereskedelmét segíti. A piactér lényege, hogy aggregálja a keresletet és a kínálatot, különlegessége pedig, hogy automatizálja az adásvételt, és 100% fizetési garanciát nyújt a kereskedéshez. A Magro.hu piacteret havonta átlagosan 55.000 őstermelő, családi gazdaság, kereskedő, feldolgozó és gyártó keresi fel, és 8700 regisztrált tagja van. A rendszerben az elmúlt két évben 3,7 millió tonna gabona fordult meg, több mint 1 millió tonna zöldséget-gyümölcsöt és 105 ezer darab haszonállatot kínáltak eladásra és megvételre. A piactér kiegészítő, ugyanakkor fontosnak tartott tevékenységei közé tartoznak a gazdák internetes ismereteinek bővítése, és az online marketing tudás elterjesztése az agráriumban. Ennek érdekében főiskolákon, egyetemeken, szakmai fórumokon adnak elő a cég vezetői, valamint webkonferenciákat, konferenciákat szerveznek, hogy hasznos és használható tudást tudjanak átadni az agrárpiaci szereplőknek.

További információt kérhet a rendezvényről a következő elérhetőségeken:

Bóné Tímea

ügyvezető

Magro.hu

mezőgazdasági piactér

Tel: +36 20 5290-690

Email: [email protected]