Kezdőlap Kultúra Békés József előadása a Beszélő köntös nyomában

Békés József előadása a Beszélő köntös nyomában

„Tanár Úr egy igazi jelenség, ahogy a hosszú folyosón lépdel, apró mosollyal az arcán.”

A Cifra Palotában tartotta érdekfeszítő előadását Békés József. A történészként, turkológusként és tanárként is tevékenykedő József úrral sikerült váltanunk pár szót

életpályájáról, és az előadásáról is. A pécsi származású Békés Józsefet gimnáziumban kezdte el érdekelni a történelem, kiváltképp a törökkor, ugyanis Pécsett több lelet, többek között egy minaret is fennmaradt a Hódoltság idejéből.

Tanár Úr az élete során sok helyen megfordult, dolgozott többek között a Szent István Bazilikában, a Fővárosi Levéltárban, az Országos Széchenyi Könyvtárban is, közben folyamatosan szélesítette ismeretei körét. 1977-ben került Kecskemétre, az akkori rendszer kerülte, hogy számára megfelelő munkahelyet biztosítson. Ekkor kezdte el a Hirös városban tanári pályáját 9 évig tanyán tanított, a Kisfáiban, majd utána a Németh László Gimnáziumba került. Időközben tökéletesen elsajátította a török nyelvtudást, és a különleges arab írásmódot is megtanulta így a Szegedi Bölcsészkaron is tevékenykedett előadóként.

Prezentációja a város és a török kapcsolatokról szólt, mit köszönhetett Kecskemét az 1560 utáni években a szultánnak. Miután ebben az ínséges időszakban kincstári birtokká vált a város, továbbá mindazok ellenére, hogy rendszeres csaták helyszíne volt a környék, a település virágzásnak indult, hiszen rendelkezhetett saját önkormányzattal is.

Tanár Urat több diákja is elkísérte az előadásra, melyen segítségére volt Bunyik Tamás is.

S7300785 S7300789 S7300793 S7300799