Kezdőlap Régió KULTÚRA

KULTÚRA

CAFe Budapest – Átadták az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny díjait

Budapest, 2015. október 8., csütörtök (MTI) – Átadták az Új Magyar Zenei Fórum (ÚMZF) zeneszerzőverseny díjait szerda este a Müpában a döntőbe jutott nagyzenekari művek előadása után.

Nagyzenekari kategóriában az első díjat nem adták ki, a második díjat Balogh Máté Quintet és Slezák Andrej inSpiral című műve, a harmadikat Bánkövi Gyula Zöldfény-udvarú éj című kompozíciója érdemelte ki.
Kamarazene kategóriában Balogh Máté Melodiemusik című alkotása nyerte az első díjat, a második Alessio Elia Eltűnő szivárványok című műve lett, a harmadik helyre pedig Dargay Marcell Moment of the immortal immigrant, illetve Sándor László Divertimento – Giuco dei suoni című kompozícióját sorolta a zsűri – tudatták a szervezők az MTI-vel szerdán késő este.
„A kamara kategória műveit a zsűri egységesen magasabb színvonalúnak ítélte meg, mint a nagyzenekarit, ezért idén nem adtunk nagyzenekari kategóriában I. díjat. A díjak keretösszege változatlan, és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával egyetértésben az első díjra fordítandó, fel nem használt összegből nagyzenekari kategóriában két 2. díjat, kamara kategóriában két 3. díjat ítéltünk oda” – idézi a beszámoló Jeney Zoltánt, a zsűri elnökét.
A 25 éves Balogh Máté megnyerte az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány különdíját, az Editio Musica Budapest két díját (nagyzenekari és kamara kategóriában egyaránt), valamint az Óbudai Danubia Zenekar által felajánlott különdíjat is.
A Fidelio két díját Dargay Marcell és Slezák Andrej, a Müpa különdíját Bánkövi Gyula kapta.     Az idei versenyre olyan műveket vártak, amelyeket a 70 éve elhunyt Bartók Béla művészete vagy személyisége ihletett. A négy legjobbnak ítélt kamaraművet október 6-án, kedden a Budapest Music Centerben (BMC), a négy legjobb nagyzenekari darabot másnap, szerda este a Müpában mutatta be a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Vajda Gergely vezényletével. Mindkét koncertre a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében került sor.
A döntő zsűrije – Jeney Zoltán zsűrielnök, Sári József és Vajda Gergely – az utolsó nagyzenekari darab elhangzása után a helyszínen hozta meg döntését, majd átadták a díjakat is mindkét kategóriában.
Az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyt a BMC és a Müpa közös kezdeményezésben, a CAFe Budapest keretében hirdette meg negyedik alkalommal. A verseny mintegy 3,5 millió forintos összdíjazását a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel.

MTI 2015. október 8., csütörtök