Kezdőlap Régió KULTÚRA

KULTÚRA

Átadták az Ágota Közösségi és Kulturális Központot Szegeden

Szeged, 2015. október 8., csütörtök (MTI) – Átadták az Ágota Alapítvány közösségi és kulturális központját csütörtökön Szegeden, a létesítményben több ezer rászorulónak, nyugdíjasnak és fiatalnak kínálnak rendszeres kulturális, szabadidős és támogató programokat – mondta Kothencz János, a karitatív szervezet alapítója az MTI-nek.

Közölte: régi álmuk vált valóra azzal, hogy a játszóházi programstruktúrát és a felnőttképzést, amelyet az elmúlt évek során mindvégig bérleményekben végeztek, a saját ingatlanjukba tudták költöztetni.
Kothencz János kifejtette: a tarjáni lakótelepen található, 600 négyzetméteres épületben – amely korábban pártház volt – egy 17 ezer kötetes könyvtárat alakítanak ki. Emellett ott kap helyet az Ágota Alapítvány szakmai-pedagógiai programja, amelyet már Bulgáriában is végeznek, a játszóház – készség- és képességfejlesztési, alkotóházi rendezvényekkel -, valamint a szeged-csanádi katolikus egyházmegye karitász szolgálata is.
Kiemelte, az alapítvány, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az egyházmegyei karitász együttműködése a biztosítéka annak, hogy a közösségépítést, a diakóniát és a humán-szociális segítségnyújtást még hatékonyabban tudják képviselni a jövőben.
Hozzátette, hogy a központban kap helyet a Szegedi Tudományegyetem Jogklinika programja is, emellett hetente egyszer kulturális rendezvényeket, havonta egyszer pedig egészségvédelmi programokat szerveznek.
Az MTI kérdésére kifejtette: idősek számára is kínálnak programokat, ugyanis a generációk közötti integrációs programsorozat is évek óta célkitűzésük. Hátrányos helyzetű fiataloknak, magányosan élő időseknek és a társadalom perifériáján élőknek is, a közösség igényei szerint, támogatást szeretnének nyújtani – mondta.
Az ingatlant a képzési bevételekből, az egyszázalékos szja-felajánlásokból és egyéb adományokból, összesen 52 millió forintból vásárolták meg és újították fel.
A központ átadásán jelen volt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is.
A minisztérium tájékoztatása szerint Soltész Miklós a megnyitón hangsúlyozta: míg a kormány munkájának kezdetén az állami gondozott gyermekek kétharmada élt otthonban és egyharmada nevelőszülőknél, addig mára sikerült ezt az arányt megfordítani.
A húsz éve létrehozott Ágota Alapítvány mintegy tízezer gyereket támogat évi hatszáz programmal, szakmai, anyagi, szociális, pedagógiai eszközökkel, a legfőbb céljuk a veszélyeztetett fiatalok és az állami gondoskodásban élők segítése.

MTI 2015. október 8., csütörtök

sdg