Kezdőlap Kultúra KULTÚRA

KULTÚRA

Hiánypótló kötet jelent meg Németh József festőművészről

 

Hódmezővásárhely, 2015. október 20., kedd (MTI) – Németh József festőművész életútját és művészetét feltáró, hiánypótló kötet jelent meg Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatójának tollából – tájékoztatta a Elek András, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

Németh József a vásárhelyi festészet kiemelkedő alakja. Tóth Károly művészettörténész, a kötet szerkesztője előszavában úgy fogalmaz: „Németh József egyrészt otthont teremtett magának Hódmezővásárhelyen, és itt élte le az életét, másrészt műveivel otthonossá tette a vásárhelyieknek azt a világot, amelyet nagy megértéssel és átéléssel ábrázolt”.
A több mint kétszáz oldalas, mintegy száznegyven színes reprodukciót tartalmazó könyvbe Nagy Imre művészettörténész írt tanulmányt a művész önálló képi világának megteremtéséről, tudatosan felépített életművéről. Németh József művészetének sajátossága, hogy az illuzionisztikus és ikonikus ábrázolás határmezsgyéjén mozog – írja a kötet szerzője. Témáit a hajdanvolt paraszti lét világából merítette, emelt horizontú kompozícióin az emberi és állatalakokat sajátos, szakrális hangulatú léthelyzetekben ábrázolta.
Az életrajzi áttekintést is tartalmazó írást a Németh József hagyatékából származó archív fotók gazdagítják. Nagy Imre tanulmányát három, kéziratos, eddig még nem publikált „kordokumentum” egészíti ki: egy útinapló 1968-ból, Németh József feljegyzése a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon szerepelt képeiről, valamint Bakonyi Tibor építész 1973. szeptember 3-án kelt levele a makói pártszékház murális díszítésének zsűrizéséről.
Németh József 1928-ban született Kaposszerdahelyen, de Szennán anyakönyvezték, ezért egyes életrajzaiban az utóbbi települést tűntetik fel szülőhelyeként. 1946-ban szobafestőtanoncnak állt Kaposvárott. Az itteni képzőművészeti szabadiskolában figyeltek fel tehetségére. A Képzőművészeti Főiskolán mesterének Szőnyi Istvánt vallotta; 1957-ben szerzett freskófestő diplomát.
Még főiskolás korában járt Hódmezővásárhelyen a Szabó Iván szervezte nyári művésztelepen, majd a diploma megszerzése után az alföldi városban telepedett le. 1961-ben elnyerte a Vásárhelyi Ősz Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, háromszor tüntették ki Munkácsy-díjjal, érdemes és kiváló művész elismerést kapott, 1989-ben Hódmezővásárhely díszpolgárává választották. 1994-ben hunyt el.

MTI 2015. október 20., kedd