Kezdőlap Régió A Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye lesz a Gandhi gimnázium

A Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye lesz a Gandhi gimnázium

Pécs, 2015. október 28., szerda (MTI) – A Gandhi gimnázium a Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye lesz, Európa első roma nemzetiségi középiskolája és az egyetem együttműködése elsősorban a pedagógusnak készülő hallgatók szakmai gyakorlatára terjed ki – tájékoztatta az iskola az MTI-t szerdán.

A közlemény szerint a Gandhi gimnáziumot az egyetem tanárképző központja értesítette arról, hogy a partnerintézményi címre beadott pályázata sikeres volt és keretmegállapodást kötnek az iskolával.
Ez az intézményben folyó oktató-nevelő munka elismerése – idézte a gimnázium Déri Ildikó igazgatót, aki úgy véli: az együttműködés hitelesebbé, nyitottabbá teszi az iskolát, az újfajta elvárások pedig még színvonalasabb munkára késztetik a pedagógusaikat.
A Gandhi gimnáziumot több mint két évtizede alapították azzal a céllal, hogy a roma fiataloknak nyelvük, kultúrájuk, történelmük, életmódjuk figyelembevételével tegyék lehetővé a tanulást, az ismerkedést a tudományokkal, segítsék a tehetséggondozást, a roma értelmiség nevelését.
Céljuk továbbra is az, hogy az intézményt minél több hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerek válassza, akiből az iskola segítségével a társadalom értékes tagja, új ismeretekre nyitott, ugyanakkor a hagyományaira is büszke felnőtt válhat – írták.
Hozzátették: a gimnázium ezért tovább erősíti beiskolázási tevékenységét, és ebben a félévben négy nyílt napon is bemutatkozik az érdeklődőknek. A következő ilyen eseményt november 24-én tartják.
A gimnázium kitért arra, hogy jó ütemben halad a kollégium épületegyüttesének felújítása és átalakítása, a beruházás mintegy félmilliárd forint pályázati támogatásból ez év végére befejeződik.
Emlékeztettek arra, hogy Baranyában megkezdődött egy Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ létrehozása. A november végén záruló és a nemzetiségi kultúra jobb megismertetését célzó projekt részeként a Gandhi gimnáziumban kreatív digitális információs és alkotóközpont kezdi meg működését, magába foglalva egy hang- és videostúdiót, nyelvi labort, háromdimenziós technikát alkalmazó oktatótermet.

MTI 2015. október 28., szerda