Kezdőlap Partnereink ÖN, mint MUNKÁLTATÓ tudja-e?

ÖN, mint MUNKÁLTATÓ tudja-e?

ÖN, mint MUNKÁLTATÓ tudja-e?

Az adó és a járulékok megfizetése mellett még törvényi kötelezettsége a munkáltatónak: a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény szerint a munkáltató az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés munkáltatói feladatainak teljesítése érdekében köteles megfelelő munkavédelmi szakképzettséggel rendelkező szakembert foglalkoztatni. A törvényi előírások megszegése 50.000 Ft-tól 10.000.000 Ft-ig terjedő munkavédelmi bírsággal sújtható.


Acsai László gépészmérnök, munkavédelmi technikus, tűzvédelmi előadó, az Acsai és Társa Munkavédelmi Szolgáltató Bt. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a felmérések szerint a munkáltatók jelentős része, közel 20 %-a – általában 1-9 főt foglalkoztató vállalkozások tulajdonosai – nem is tudnak erről a kötelezettségükről, míg 10 %-uk nem veszi komolyan. Sok munkáltató csak a törvényi kötelezettséget és a költséget látja, pedig egy viszonylag alacsony összegű munkavédelmi bírság is meghaladhatja egy munkavédelmi szakember 10 évi foglalkoztatásának költségeit. A pénznél szerintem fontosabb az, hogy a munkavédelem célja a munkavállalók életének, testi épségének és egészségének megvédése a munkával kapcsolatos káros hatásoktól. A munkavédelmi szabályok betartásával nagyságrendekkel csökkenthető egy munkabaleset, foglalkozási megbetegedés bekövetkezésének lehetősége, ami a munkavállaló, rosszabb esetben munkavállalók halálát, rokkantságát, súlyos, maradandó sérülését okozhatja, ami már pénzzel nem hozható helyre.
A munkáltató következő kötelezettsége, ami összefügg a munkavédelemmel, tűzvédelmi feladatainak ellátása: a tűzmegelőzés és tűzoltás személyi és tárgyi feltételek biztosítása. A tűzvédelmi szabályok megszegése 20.000 Ft-tól 2.000.000.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.
Vállalkozásuk 1986 óta végzi megbízási szerződés alapján mikro-, kis- és közepes vállalkozások munka- és tűzvédelmi feladatainak ellátását. Vállalkozások előzetes munka- és tűzvédelmi helyzetének felmérését díjmentesen végzik.

Tevékenységükről, valamint a munkáltatók munka- és tűzvédelmi kötelezettségeikről a www.acsaiestarsa.hu honlapon tájékozódhat.

acsai_logo