Kezdőlap Kecskemét Országos Tojás Sokadalmat, Tojásfesztivált Kecskeméten

Országos Tojás Sokadalmat, Tojásfesztivált Kecskeméten

Különösen gazdag programkínálat és fergeteges hangulat jellemezte az                      Országos Tojás Sokadalmat, Tojásfesztivált Kecskeméten

 

Rengeteg érdeklődő és fergeteges hangulat volt a kétnapos Tojásfesztiválon Kecskemét Főterén október 9-10-én. A Tojás Világnapja alkalmából erre a hétvégére időzített, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és a Baromfi Termék Tanács, illetve annak tagszövetsége a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége által szervezett országos rendezvény résztvevői kulturális, illetve gasztronómia élményekkel is gazdagodhattak. A Tojásfesztivál célja a tojásfogyasztás népszerűsítése, a tojás marketingjének erősítése, mely fontos szerepet vállal a tojással kapcsolatosan kialakult tévhitek eloszlatásában és a tojás az egészséges táplálkozásban elfoglalt fontos rangjának visszaállításában.

 

A pénteki napon Németh József mesterszakács és csapata 2000 tojásból készített omlettet. Az óriás finomság elkészültét a jelenlevők nyomon követhették, és a végén természetesen meg is kóstolhatták. Közben a Nagyszínpadon zenés, táncos műsorok zajlottak, kicsik és nagyok varázslatos táncházon vehettek részt a Csörömpölők együttes jóvoltából, majd az estét a különleges zenei élményt nyújtó Motiva együttes koncertje, azt követően pedig az Időgép zenekar 15 éves jubileumi nagykoncertje zárta.

 

Az élő baromfiudvar, a szalmajátszótér és a népi ügyességi játékok is nagy sikert arattak a gyermekek körében.

 

Szombaton a Városháza előtt a Tojásos Étel Főzőverseny előkészületeivel indult a nap. 5 csapat részvételével – két kategóriában – készült többféle finomabbnál finomabb tojásos étel. A zsűri – Bede Róbert mesterszakács vezetésével – döntése értelmében a főzőverseny „A”, vagyis tojásos előételek, fő fogások, egytálételek kategóriában első helyezett lett rusztikus és buggyantott tojással a Tojás Járás nevű csapat, melyet a Kecskeméti Járási Hivatal munkatársai alkottak, Dr. Kerékgyártó-Minda Mária Judit hivatalvezető vezetésével, elnyerve a kategória vándorserlegét. Második helyezettként Kecskemét város csapata végzett a 250 tojásból készült parasztos tojásrántottájával, Engert Jakabné kecskeméti képviselő Asszony vezetésével. A főszakács Kökény Sándor kecskeméti hentes mester volt. Harmadik helyezett pedig holtversenyben – különleges tojásos lecsókkal – a 3Lan elnevezésű csapat és a Mizsetáp csapata lettek. A„B”, azaz a desszertek és más utóételek kategóriában a kerekegyházi idősek klubjának tojásos recsegéje vitte el a pálmát. A csapat vezetője Kohut Sándorné Ida néni volt. A versenyző csapatok mindegyike emlékül oklevelet kapott, a két kategória nyertese pedig 1 évre vándorserleg boldog tulajdonosa lett.

 

A Nagyszínpadon délelőtt Varga Mihály bugaci kecskedudás mondott mesét, majd a nap folyamán hallhattunk és láthattunk néptánc előadást, gyermekműsort, bábszínházat, szaxofon koncertet, operett gálaműsort is.

 

A Városháza patinás épülete előtt Bede Róbert mesterszakács készített többféle tojásos ételt, a főzőshow alkalmával válaszolt a nézők kérdéseire, illetve adott hasznos tanácsokat. Az elkészült étkeket a nézők el is fogyaszthatták.

 

Nagy népszerűségnek örvendett a minőségi, egyedi termékeket kínáló Háztájit az Asztalra! kézműves és termelői vásár. Az árusok kóstolókkal és kézműves foglalkozásokkal is várták az érdeklődőket.

A volt Liberté étterem épületében megrendezett Tojásmozinak is nagy sikere volt, a látogatók mindkét napon mese- és filmválogatásokat nézhettek a Kecskeméti Animációs Filmstúdió jóvoltából, illetve dokumentumfilmeket tekinthettek meg a tojásról, valamint a baromfikról a Hírös Tojás jóvoltából. A mozizás mellett az érdeklődők a helyszínen megcsodálhatták a Tojásművészeti kiállítást a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak és a zengővárkonyi Tojás Múzeumnak köszönhetően. Végül, de nem utolsó sorban ugyanitt került bemutatásra a Kecskeméti Értékek Kiállítása. A Kecskeméti Települési Értéktár hét kategóriájába – agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás – bekerült értékek értékekeit a közönség most először tekinthette meg így együtt.

Az ország több részéről érkeztek tojásdíszítő mesterek, akikkel több technikát akár személyesen is ki lehetett próbálni. Főtéri interjút adott és bemutatta munkásságát a Kecskeméten élő és alkotó Zsigóné Kati népi iparművész, a tojásdíszítés királynője is a hallgatóság nagy örömére.

A két nap alkalmával nagyon sokan örülhettek tojásnyereményüknek, hiszen aki a Tojáskvíz mind a 13 kérdésére helyesen válaszolt 1-1 doboz Hírös Tojást kapott ajándékba.

A szombat estére megérkezett eső sem tántorította el a Bikini együttes rajongóit, hiszen hatalmas tömeg hallgatta és énekelte együtt D. Nagy Lajossal a népszerű slágereiket.

 

A szervezők ezúton is köszönik a partnerszervezetek áldozatos munkáját és a lakosság aktív részvételét!

Bíznak benne, hogy a rendezvény elérte célját, és sikerült rávilágítaniuk, hogy a tojás milyen sokoldalú és hasznos táplálék lehet a mindennapokban.

 

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület rendezvényeit nyomon követheti a FB-on is:

www.facebook.com/akegyesulet