Kezdőlap Régió SAJTÓKÖZLEMÉNY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Élménybeszámoló a kecskeméti SOS- Gyermekfaluban
 
Önkéntes Ifjúsági Táborokban vehettek részt EU-s pályázati forrásból hátrányos helyzetű fiatalok Barcelonában, Rómában és Szlovéniában. Összesen 13-an utazhattak Magyarországról a multikulturális környezetben szervezett programokra. A nemzetközi eseményeken a 6 SOS Gyermekfalvakból kiválasztott résztvevő mellett budapesti állami gondozottak és menekült fiatalok is esélyt kaptak a külföldi élményszerzésre. Táboronként egy képzett csapatvezető is elkísérte őket életük első repülésére és angol nyelvű külföldi programjára, az ő feladatuk volt segíteni a beilleszkedést és koordinálni a minden táborban megszervezett magyar estet is. A három táborban változatos témaköröket dolgoztak fel, foglalkoztak a kulturális és nemi identitással, a második generációs migránsok élethelyzetével és a médiában megjelenő sztereotípiák kérdéseivel is. A hazaérkezés után most összefogtak a fiatalok: élményeiket egy beszámoló sorozat keretében szeretnék megosztani az érdeklődőkkel, melynek részeként vasárnap a kecskeméti SOS- Gyermekfaluban meséltek az Ifjúsági Táborokról.
Az uniós finanszírozású barcelonai tábor témája a kulturális és nemi identitás kérdése volt. Jelmondata így szólt: „Építsd Fel Önmagad – Változtass A Világon!” (Build Your Identity – Change The World!) A résztvevők beszéltek a nemek szerinti diszkriminációról, a rasszizmusról, megosztották a saját hátrányos helyzetükből fakadó tapasztalataikat, véleményüket. A tábor végére a fiatalok közösen létrehoztak egy olyan igazságos modellt, ahol szívesen élnének.
„Elindult többek szeméből a könny egyes kérdések hallatán: Milyen volt a gyermekkorod? Voltak-e igaz barátaid? Milyen volt a kapcsolatod a szüleiddel? Hihetetlen mennyire ártatlan kérdések ezek de mennyi érzelmet húzhatnak maguk mögött…Megtanultam becsülni a múltam, és erősebbé tett az a tudat, hogy megcsináltam, átéltem, és lett belőlem valaki. Ugyanúgy ahogy mindannyiunkból aki ott volt a táborban.” – mondta Szani, a kecskeméti SOS- Gyermekfaluból.
Rómában a fiatalok a második generációs bevándorlók helyzetével, az európai identitás és állampolgárság témáival foglalkoztak. Ennek az Ifjúsági Tábornak is volt jelmondata a „We Are Not Second” vagyis „Nem Másodikként”.
„Különféle programok keretein belül megtanultuk a személyes határainkat a saját komfort zónánkról, és tanultunk elég sok mindet egymás nemzetiségéről, szokásaikról… ez olyan, amit nehezen felejt el az ember.” – mesélte Laci, a kőszegi SOS- Gyermekfaluból.
 
A Szlovéniai »StereoMedia« tábor – a »StereoMedia« kifejezés a Sztereotípia és a Média szóból tevődik össze -, a médiában megjelenő fiatalokkal kapcsolatos előítéletekkel foglalkozott. A táborozók kipróbálhatták magukat az újságírásban, egy sajtókonferencia szervezésében és hasznos trükköket sajátítottak el arról, hogyan kell sztereotípiamentesen kommunikálni. A csapatoknak a származási helyeikről vinni kellett rövid médiarészleteket, így megtapasztalhatták a fiatalok, hogy az eltérő országokban megjelent médiában, tehát a kultúrákban is, vannak hasonlóságok és persze különbözőségek is egyaránt.
„Ezek maradtak csupán és hatalmas távolság. Mindenki hazatért, de mindannyiunkban maradt egy közös élmény, mellyel gazdagabbak lettünk. Így lett kerek egész.” – Szani.
A táborok céljai között szerepelt az is, hogy a fiatalokban növelje a tudatosság igényét, így a kritikai gondolkodásmódra is felhívták a figyelmet. Ez azért fontos, mert az ifjúsági táborok „mikrohelyszínén” átadott társadalmi összefogásról szóló ismereteknek helyi, regionális, nemzeti szinten is nagy hatása lehet, tehát a résztvevőknek hazatérésük után is van még feladatuk.
4 8 18 19 29