Kezdőlap Sport Súlyemelő ob – Egy híján minden címvédő indul

Súlyemelő ob – Egy híján minden címvédő indul

Súlyemelő ob – Egy híján minden címvédő indul – ELŐZETES

 

Budapest, 2015. október 22., csütörtök (MTI) – A novemberi houstoni világbajnokság előtt a hétvégi országos bajnokságon mérik össze erejüket a legjobb hazai súlyemelők Tatabányán.

A riói olimpiára kvalifikáló texasi vb-n teljes létszámban csak a férfiválogatott indul, de hogy kik lesznek ott csapattagként a jövő hónapban az Egyesült Államokban, azt a szombat-vasárnapi hazai megméretés véglegesíti. A sportág honi legkiválóbbjai gyakorlatilag hiánytalanul versenydobogóra lépnek a magyar súlyemelés egyetlen élő olimpiai bajnokának, Földi Imrének a nevét viselő sportcsarnokban.
A férfiaknál a legalsó, az 56 kilogrammos kategória kivételével a további hét súlycsoportban rajthoz áll minden címvédő, köztük az évek óta egyeduralkodónak számító Soóky Gergely (62 kg), Lerch Zsolt (69), Baranyai János (85), Gyurkovics Ferenc (105) és Nagy Péter (plusz 105) is, míg a nőknél hiánytalanul, mind a hét kategóriában ott lesz a tavalyi győztes. Igaz, az 53 kg múlt évi aranyérmese, Bencze Zsanett most a legkönnyebbek, a 48 kilósok mezőnyébe nevezett be.
A sérülését és operációját követően több hónapos szünet után újra versenyző Nagy Nikolett, az ózdiak Eb-ezüstérmese is bejelentkezett a tatabányai ob-ra, ahol a legizgalmasabb csatát az ólomsúlyúaké hozhatja.
A plusz 75 kilogrammosoknál ugyanis ott van a címvédő, az idén súlylökésben fedettpályás Európa-bajnok Márton Anita, aki „főállásban” ugyan nem súlyemelő, viszont kiegészítő sportjában is kiváló, s tovább gyarapíthatja itteni sikereit, miután az idei magyar bajnokságot már megnyerte diszkoszvetésben és súlylökésben egyaránt, ráadásul utóbbi számban negyedik lett az idei vb-n. A dolgát megnehezítheti ugyanakkor a feltörekvő fiatalok közül a szombathelyi Haladás emelője, a 17 éves Gyűrűs Barbara, de az elnyűhetetlen Takács Erika, a Kecskeméti TE korábban világ- és Európa-bajnokságot nyert, 1969-es születésű emelője is.
A magyar súlyemelés első világbajnoka, Veres Győző emlékére kiírt 2015-ös országos bajnokság felett – a hazai sportági szövetség, az MSSZ honlapjának közlése szerint – fővédnökséget vállalt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője.

MTI 2015. október 22., csütörtök