Kezdőlap Partnereink Kiemelkedő esztendőt zár az Univer

Kiemelkedő esztendőt zár az Univer

Kiemelkedő esztendőt zár az Univer

Sikeres évet zár az Univer csoport, és azon belül a kiváló termékeket előállító, magas színvonalon működő Univer Product Zrt. Az utóbbi 5 esztendő folyamán mintegy 15 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre a cégcsoport. Az Univer egyik vezérelve, hogy a felmerülő gazdasági kihívásokat mindig növekedéssel, beruházásokkal ellensúlyozza, így a fejlesztéseknek is köszönhetően idén mintegy 35 milliárd forintos árbevételt érhet el. Szarka Balázs vezérigazgató – aki magas szintű tevékenységével évtizedek óta kiemelkedő szerepet tölt be a cégcsoport sikeres működésében – értékelte az eredményekben bővelkedő esztendőt.

Töretlen fejlődés – rekorddöntés az élelmiszeriparban

Az idei gazdasági évben is komoly célokat tűztünk ki magunk elé, és 10 hónap elteltével kijelenthetem, hogy az Univer csoport életében fennálló folytonosság szerencsére nem tört meg, mert ugyanúgy teljesültek az elképzeléseink – fejlődtünk, növekedtünk –, mint az elmúlt években.
A mezőgazdasági oldalt tekintve mind a paprikánál, mind a paradicsomnál kedvezően alakultak az időjárási körülmények, ennek köszönhetően minden idők legnagyobb volumenű nyersanyagát szállították be több évtizedes kapcsolattal bíró termelőink az üzemeinkbe. 60 ezer tonna nyers paradicsomot – ami 11-12 ezer tonna sűrítményt jelent – dolgoztunk fel, s ez a nagyságrend a csúcsot jelenti ebben az alapanyagunkban.
Szentkirályon létrehoztunk egy 160 hektár területű mintagazdaságot, ahol idén már paradicsomot és paprikát is termeltünk. Ezzel a beruházással megteremtettük azt a szakmai hátteret, kialakítás alatt álló tudásközpontot, amellyel hosszú távon segíteni tudjuk élelmiszeriparunk ellátását a kiváló minőségű mezőgazdasági nyersanyagokkal.

Kitüntetett emblematikus Univer-termékek

A Hungarikum Bizottság az esztendő elején újabb 8 tétellel bővítette a Magyar Értéktárat – amely a kiemelkedő nemzeti értékeket foglalja magában –, s örömmel említhetem meg, hogy ezek között szerepelt az Univer két emblematikus terméke, a Piros Arany és az Erős Pista is.
Az év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága pedig kiemelt elismerésben részesítette az iparunkat a tavaly megvalósított „Univer K’enni Jó zöldségkrém termékcsalád” c. jelentős innovációért.

Sikeres beruházás

Tavaly szeptemberben zárult a paradicsom-feldolgozó üzemünknél egy több mint 3,5 milliárd forintos beruházás. Ebből jelentős nagyságrendet képviselt az új gyártó és csomagoló vonal kialakítása, de közel 620 millió Ft-ot fordítottunk egy technológiai gőz előállítását szolgáló biomassza kazán felépítésére. A projekt megvalósítását az indokolta, hogy a paradicsomfeldolgozó-kapacitás növekedésével egyre nagyobb mennyiségű gőz előállítására van szükségünk.
A kazánt faaprítékkal üzemeltetjük, amihez nem szükséges fakitermelést végeznünk. A biomassza kazán beváltotta a hozzáfűzött reményeket, mert maximálisan hozta az előzetesen tervezett gazdasági elvárásokat, sőt sikerült elérnünk, hogy a szezonon kívül is ez a kazán kapacitás biztosítja az üzem gőzigényét.

Fél évszázados jubileum Hetényegyházán

A közelmúltban ünnepeltük az élelmiszeriparunk bölcsőjének számító
hetényegyházi üzemünk alapításának 50 éves évfordulóját. Ez a jeles alkalom arra kötelez bennünket, hogy tisztelettel adózzunk azoknak az alapítóknak, akik abban a nehéz időszakban meghonosították az ipart az akkori Áfész szektoron belül. Kezdetben savanyúsággyártással foglalkozott a kisüzem, majd itt állították elő az első tubusos terméket, a tormakrémet.
1976-ban vettem át az üzem vezetését az elődömtől, aki búcsúzóul kijelentette, hogy „8 terméket hagyok rátok örökségként, hogyha ezt jól fejlesztitek, akkor megélhettek belőle”. Teljes mértékben bevált a jóslata, mert a magasan kvalifikált szakembereinknek, valamint a beruházásoknak köszönhetően élelmiszeripari társaságunk ma már összességében több mint ezerféle terméknek különböző kiszerelési egységben való gyártásával foglalkozik.

Példamutató tradíció

Szép hagyomány az Univernél, hogy minden esztendőben ünnepi
találkozóra invitáljuk a nyugdíjba vonult egykori dolgozóinkat, akik nagyon hálásak ezért a gesztusért. Legutóbb több mint 400 korábbi munkatársunk látogatott el a GAMF tornatermében rendezett összejövetelre, ahol Pál Attila kecskeméti színművész és a kárpátaljai Pál István Szalonna és művésztársainak színvonalas műsorát is megtekinthették. Örömmel tapasztaltam, hogy az embereknek még ma is erős az érzelmi kötődése az Univer iránt, és nagyra értékelik, hogy az Univer csoport folyamatosan kiváló eredményeket ér el.

Szarka Balázs_00016 Szarka Balázs_00002 Szarka Balázs_00005