Kezdőlap Kecskemét Új időszámítás a Kecskeméti Múzeum életében

Új időszámítás a Kecskeméti Múzeum életében

????????????????????????????????????

Kiemelt fejlesztés várható a Szórakaténusznál

 

A kecskeméti képviselő-testület elismerve a Katona József Múzeum sikeres működését újabb öt évre bizalmat szavazott az eddigi igazgatónak, Rosta Szabolcsnak. A régi-új igazgató – aki nemcsak az intézmény kiváló irányításával, hanem magas szintű régészeti munkájával is hozzájárult a múzeum nagyszerű eredményeihez – örök érvényű célokat fogalmazott meg, amikor egy igazi 21. századi, minden kritériumnak maximálisan megfelelő múzeum létrehozását tűzte ki célul.

 

Sikeres periódus a múzeum életében

 

Az elmúlt években a fő arculatunknak számító Cifrapalotánál történt változások a leginkább nyomon követhetőek az intézményünk életében. Itt a látogatók számában, és a bevételek tekintetében is emelkedést tapasztaltunk, amihez nagymértékben hozzájárultak az olyan modern technikákat alkalmazó kiállítások – Kolostorok Kincse, az I. Világháborús összeállítás vagy a Beszélő köntös –, amelyeket korábban még nem láthattak az érdeklődők a városban. Ezeknél a rendezvényeknél olyan fajta interaktivitás és szoftverfejlesztés jelent meg, amelyek már kötelezőek a 21. századi múzeum-látogatók érdeklődősének felkeltéséhez.

Mindemellett a saját kiállításaink sikeres szereplését is komoly eredményként könyvelem el: volt olyan időszak, amikor egyszerre három kiállításunk is „vendégeskedett” az ország nagyvárosaiban. Ezek mind emelték a Kecskeméti Múzeum rangját, presztízsét, mert így sokan megismerhették a munkánkat.

Kecskeméten kiválóan működik a „Múzeumok Éjszakája”, a visszajelzések alapján kijelenthető, hogy minden alkalommal az ország (egyik) legjobb vidéki programsorozata kerül lebonyolításra a városban. E kiváló program a Bozsó

Gyűjtemény koordinálásával zajlik, melynek – szinte minden kecskeméti kulturális szereplő mellett – intézményeink is állandó résztvevői.

 

Kiváló szakemberek – eredményes működés

 

Visszatekintve az utóbbi évekre jó döntésnek tartom, hogy a munkatársaimnak lehetőséget kínáltam a kibontakozásra, és sokan nagyszerűen éltek is az eséllyel. Büszkeség, hogy e kiváló szakembereknek köszönhetően a múzeumnak nagyon sok kiemelkedő munkája volt az elmúlt években. Az eredményeink tekintetében – a kollégáink tudományos fokozataitól kezdve, a bevételek alakulásán keresztül, a különböző szakmai grémiumokban való részvételig – országos szinten is megálljuk a helyünket. Ezek mind öregbítik városunk és a Múzeum jó hírét, s nem a véletlen műve, hogy a Kecskeméti Múzeum lett a Vidéki Múzeumok Szervezetének országos központja.

 

Új időszámítás a szervezet történetében

 

Kecskeméten több mint ötven éve nem neveztek ki múzeumigazgatót, mert korábban a múzeumok nem a város fenntartásában álltak. Vagyonátadások történtek a szervezetben, miután a megyei szervezet először állami, majd – 2013. január 1-jével – önkormányzati működtetésbe került. 2015. második felére realizálódtak a tulajdoni viszonyok, így 2016-tól új időszak következhet a megyeszékhely múzeumi szervezetének életében.

 

Kiemelt fejlesztés a Szórakaténusznál

 

A „hírös” városban prioritást jelent a gyermekközpontúság, így mi is komoly tervekkel rendelkezünk ezen a területen. A munkánk – a múzeumpedagógia révén – főként a gyerekekről szól, a velük való foglalkozásnak pedig kiemelt helyszíne a Szórakaténusz, ahol nagyon komoly fejlesztést tervezünk. Szeretnénk, ha újra az ország első számú tudományos-kulturális szolgáltató gyermekintézménye lenne a játékmúzeum, amelynek kiemelkedő hagyományai, értékei vannak, és ezekre építve egy igazi 21. századi új és modern filozófiát képviselő múzeumot hoznánk létre.

Olyan intézmény kialakítását tervezzük, amit nemcsak a helyi lakosságnak érdemes felkeresnie, hanem szeretnénk elérni, hogy a kiállításainkra az ország minden részéről látogassanak el. A nemzetközi hírű gyűjteményeink alkalmasak erre a célra, de a bennük rejlő lehetőségeket jobban ki kell használni, mint korábban. Kiemelten fontos a város partneri szerepe, mert közösen olyan pályázatokat nyújthatunk majd be – főleg, ha elnyeri Kecskemét az Európa Ifjúsági Fővárosa címet –, amelyek megvalósítása után hazánk egész területéről számíthatunk az iskolás csoportok, családok látogatására.