Kezdőlap Régió Bács-Kiskun megyei értékek

Bács-Kiskun megyei értékek

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával „Bács-Kiskun megyei értékek” címmel kiadványt készíttetett, amely bemutatja valamennyi, 2015. május végig a megyei értéktárba felvett nemzeti értékünket, valamint a megyénkhez köthető hungarikumokat és a kiemelkedő nemzeti értékeket is.

 

Ezt a minden szempontból igényes kiadványt mutatta be 2015. november 30-án Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke Dr. Bankó Ágnes megyei aljegyzővel, aki nagyon sokat tett azért, hogy ez a könyv megszülethessen. A megyei elnök elmondta, hogy a Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású értékgyűjtő munka törvényi kereteit. A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság, amely nyilvántartja a megyei településein gyűjtött értékeket, illetve dönt a megyei értékké nyilvánításról, 2013 júniusában került megalakításra. Eddigi tevékenysége során 140 megyei értéket vett fel a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, melyből 132 került bemutatásra a kiadványban mesés képekkel illusztrálva. Ezek közt vannak nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve alakítják jövőnket. Rideg László kifejezte abbéli reményét is, hogy példájuk alapul szolgál a további értékgyűjtő munkának, nem csak hazánkban, de a határainkon túl is.

 

A kiadvány kereskedelmi forgalomban nem kapható, abból a megyei értékek javaslatevői, a települési értéktár bizottságok, a javaslattal érintett személyek, szervezetek, együttesek, valamint a megyei önkormányzat partnerei részesülnek.

DSC_0239