Kezdőlap Időjárás A tavalyi volt a legmelegebb december Nagy-Britanniában

A tavalyi volt a legmelegebb december Nagy-Britanniában

London, 2016. január 5., kedd (MTI) – A tavalyi volt a legmelegebb december Nagy-Britanniában a mérések kezdete óta, az átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot, ráadásul ez volt a valaha mért legcsapadékosabb hónap – derül ki a brit Meteorológiai Hivatal adataiból.

A hivatal szerint közvetlenül összefügg a meleg és a rekordmennyiségű eső, mely súlyos árvizeket idézett elő sokfelé Skóciában, Észak-Írországban és Anglia északi részét – tudósított a BBC News.
Az úgynevezett futóáramlások, vagyis a Földet körülfújó, nagy magasságban, nagy sebességgel áramló szelek keltette viharok, az El Nino légköri jelenség és az ember okozta klímaváltozás számlájára írható a szélsőséges decemberi időjárás a brit meteorológusok szerint.
A szakértők azonban nem gondolják, hogy a kivételes meleg folytatódna, hűvösebb, szárazabb idő jöhet a tél második felében.
„Ez a december valóban rendkívüli volt. Úgy véljük, a klímaváltozás szerepet játszott az extrém hőmérséklet és a sok eső kialakulásában, ám önmagában nem hozhatott ilyen meleget és ennyi esőt, ebben a futóáramlások játszották a főszerepet” – mondta Adam Scaife, a brit Meteorológiai Hivatal középtávú előrejelzési osztályának vezetője.
„A melegebb levegő több nedvességet tartalmazhat, és arra számítunk, hogy a telek enyhébbek és nedvesebbek lesznek a globális felmelegedéssel, különösen északon. Nem gondoljuk azonban, hogy a decemberihez hasonló időjárás lesz a normális a következő évtizedekben Nagy-Britanniában” – tette hozzá.
Myles Allen, az Oxfordi Egyetem légkörfizikai tanszékének kutatója szerint azonban a klímaváltozás nem valamilyen új normális felé tartó átmenet, hanem egy trend. „Néhány évtizeden belül ilyen decemberekkel számolhatunk” – vélte Allen.
http://www.bbc.com/news/uk-35228779

MTI 2016. január 5., kedd

(Kép forrása: Internet)