Kezdőlap Kiemelt Az észak-amerikai és európai légitársaságok lehetnek a legjövedelmezőbbek 2016-ben

Az észak-amerikai és európai légitársaságok lehetnek a legjövedelmezőbbek 2016-ben

Budapest, 2016. január 11., hétfő (MTI) – A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint az észak-amerikai és az európai légitársaságok lehetnek a legjövedelmezőbbek 2016-ban, míg az afrikai cégek veszteséges üzemelésbe is fordulhatnak.

A montreali székhelyű szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az észak-amerikai cégek 21,4 dollár adózott nyereséget könyvelhetnek el utasonként, amely 19,2 milliárdos tiszta nyereséget jelent. Az európai vállalatok ennek töredékét, utasonként 8,8 dollárt, összességében 8,5 milliárd dollárt kereshetnek 2016-ban.
A legnagyobb utasforgalmi bővülést generáló öböl-menti cégek részben az amerikaihoz képest alacsony haszonkulcs miatt ennél is alacsonyabb haszonnal dolgozhatnak ebben az évben: 1,7 milliárd dollár haszonra tehetnek szert, ami 7,97 dollár adózott eredményt jelent utasonként.
A Föld régiói közül az afrikai légicégek lehetnek az egyetlenek, amelyek összességében veszteséggel üzemelhetnek. Az IATA kimutatásai szerint 100 millió dolláros összesített adózás utáni veszteséget jelenthetnek, amely 0,93 dolláros veszteséget jelent utasonként.

MTI 2016. január 11., hétfő

(Kép forrása: Internet)