Kezdőlap Sport Az idény végén visszavonul Biros Péter

Az idény végén visszavonul Biros Péter

Eger, 2016. január 27., szerda (MTI) – Az idény végén befejezi játékos-pályafutását Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

A döntésről Bárány Attila, az Egri Vízilabda Klub ügyvezető elnöke számolt be szerdán sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a ZF-Eger visszavonuló csapatkapitánya a következő szezonban a ZF Eger EKF női csapatának a vezetőedzője lesz. Munkáját a jelenlegi elsőszámú tréner, Kelemen Attila segíti majd, míg utóbbi mostani segítője, Rüll Csaba a női utánpótlásért fog felelni.
Bárány Attila felidézte: a 2015/16-os bajnokságot már úgy kezdték el, hogy Biros Péter jelezte, ez lesz az utolsó szezonja játékosként, ugyanakkor nyilvánvalóvá tette azt is, hogy a továbbiakban edzőként szeretne tevékenykedni. Az ügyvezető elnök hozzátette: a klub mindenképpen kamatoztatni szeretné tudását, tapasztalatát az egri és a magyar vízilabda érdekében.
Az elnök célként jelölte meg, hogy a kétszeres magyar bajnok és egy ízben kupagyőztes női csapat vissza tudjon kapaszkodni a legjobbak közé.
A 39 éves Biros Péter arról beszélt, hogy szüksége lesz Kelemen Attila segítségére, tanácsaira, annál is inkább, mert éppen az ő kezei alatt vált belőle vízilabdázó.
A visszavonuló klasszis játékos 2000-ben Sydneyben, 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben nyert olimpiai aranyérmet. Tagja volt az 1999-ben Európa-bajnok és a 2003-ban világbajnok válogatottnak. Emellett két vb-ezüstje, valamint Eb-ről egy ezüst- és négy bronzérme is van. 2008-as teljesítménye nyomán a világ legjobb férfi vízilabdázója lett a Swimming World Magazine-nál. A 2012-es londoni játékok megnyitóján ő vitte a magyar küldöttség zászlaját. Tavaly novemberben – a hozzá hasonlóan háromszoros olimpiai bajnok csapattársaival, Benedek Tiborral, Kásás Tamással, Kiss Gergellyel, Molnár Tamással és Szécsi Zoltánnal együtt – az International Swimming Hall of Fame (ISHOF), azaz a vizes sportágak halhatatlanjai közé választották.

MTI 2016. január 27., szerda

(Kép forrása: Internet))