Kezdőlap Események Drámapályázatot hirdettek Kecskeméten Katona József emlékére

Drámapályázatot hirdettek Kecskeméten Katona József emlékére

Kecskemét, 2016. január 29., péntek (MTI) – Drámapályázatot hirdettek Katona József születésének 225. évfordulója alkalmából Kecskeméten – közölte Füzi László irodalomtörténész, a Forrás című irodalmi főszerkesztője, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek vezetője pénteken az MTI-vel.

A pályázatot a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója és a Kecskeméti Katona József Színház a város önkormányzatának támogatásával írta ki. 
Az irodalom területén akkor vagyunk hűek Katona József szelleméhez, ha segítünk életre hívni műveket – mondta, hozzátéve, hogy a drámaíró kultuszának ápolása akkor teljes, ha a mai kultúrát tudjuk általa erősebbé tenni.
Füzi László kiemelte, hogy a pályázat kiírása minden olyan területre érvényes határokon belül és kívül, ahol magyarok élnek. A pályázatra olyan magyar nyelvű színdarab nyújtható be, amely még nem jelent meg nyomtatásban és amelyet nem mutattak be színpadon, nem nyert díjat korábbi drámapályázatokon és az előadási vagy közlési jogával más intézmény nem rendelkezik.
Egy szerző vagy szerzői társulás csak egy művel indulhat. A pályázat jeligés, ezért a kiírók azt kérik, hogy a szerző nevét és címét külön lezárt borítékban mellékeljék. A pályamunkákat Katona József pályázat feliratú postai küldeményként két nyomtatott példányban és digitális adathordozón lehet beküldeni a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek címére (6000, Kecskemét, Kápolna utca 11.) május 3-ig.
A pályázat kiírói a beérkezett munkák elbírálására a színházi és irodalmi élet neves képviselőiből bíráló bizottságot kérnek fel. A bírálóbizottság egy díjat ad ki, a díj összege 1,5 millió forint. A darab közlésére a Forrás szerkesztősége tart igényt.
A díjnyertes drámát a Kecskeméti Katona József Színház felolvasó-színházi előadáson bemutatja.
A pályázat hátteréről felidézte, hogy a Katona József-emlékévben a drámaíró nevét Kecskeméten viselő kulturális és oktatási intézmények összefogásával állt össze a program, amelynek egyik szelete a pályázat. Emellett az emlékévben előadássorozatok és vetélkedők is lesznek – tette hozzá a József Attila-díjas író.

MTI 2016. január 29., péntek

 

(kép forrása: internet)