Kezdőlap Kiemelt Férfi kézilabda Eb – Cél az olimpia vagy az olimpiai selejtező

Férfi kézilabda Eb – Cél az olimpia vagy az olimpiai selejtező

Budapest, 2016. január 12., kedd (MTI) – A magyar férfi kézilabda-válogatottnak az a célja a pénteken rajtoló lengyelországi Európa-bajnokságon, hogy kiharcolja a riói olimpiai szereplés jogát vagy áprilisban indulhasson az olimpiai kvalifikációs tornán – hangzott el az eseményt felvezető keddi sajtótájékoztatón.

Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke hangsúlyozta: a sportágban az Eb a legnehezebb torna, és ahhoz, hogy erre megfelelően felkészüljön az együttes, a szövetség minden feltételt biztosított.
„A csapat vb-n volt már döntős, olimpián pedig elődöntős, ám Eb-n a legjobb a hatodik helyezés. Reméljük, most megtörik ez a sorozat, és előrébb végezhetünk” – tette hozzá Kocsis Máté.
Talant Dujshebaev szövetségi kapitány együttese a D csoportban szombaton Montenegróval, jövő hétfőn Oroszországgal, 20-án, szerdán pedig Dániával találkozik Gdanskban, és a kvartettből a legjobb három jut a wroclawi középdöntős csoportba.
A szakvezető kiemelte: egy hónapot dolgozott együtt a keret, és ez garancia volt a jó felkészülésre. Dujshebaev bízik benne, hogy az Eb-n – ahogy ő fogalmazott – nyolc döntőt vív és nyer meg csapata. Ez Eb-címet érne.
Az Eb győztese – francia siker esetén az ezüstérmes – kijut a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon (Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia) kívül a két legjobb együttes szerepelhet az ötkarikás selejtezőn.
Az Eb-n a magyar mellett a macedón, a szerb, az izlandi, a fehérorosz, a norvég, a svéd, az orosz és a montenegrói válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért.
Amennyiben a csapat áprilisban selejtezhet, akkor az MKSZ pályázik a kvalifikációs torna megrendezésére.
Novák András főtitkár a prémiumról elmondta: az olimpiai kijutás a fő cél, ezért 80 millió forint jár. Ha a csapat kvalifikációs tornán vehet részt, akkor 30 millió forintot osztanak szét a játékosok között. Az Eb-arany 20 milliót, a második hely 10 milliót, a harmadik hely ötmillió forintot ér. Az összegek összeadódnak, azaz például az első helyezéssel elért olimpiai kijutás 100 millió forintot jelentene.
Nagy László csapatkapitány utalt rá, hogy 34 évesként ő a legidősebb a keretben, és más rutinos játékosokkal együtt igyekeztek a fiatalokkal megbeszélni, hogy ne izgulják túl a tornát.
„Lépésről lépésre szeretnénk haladni, és a legfontosabb mindig a következő meccs lesz. Így aztán először a Montenegró elleni összecsapást kell megnyernünk” – mondta Nagy László.
Az Eb-re 17 játékos utazik, az első mérkőzésen legfeljebb 16-an szerepelhetnek. Az Eb magyar mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.
A női válogatott a decemberi dániai vb-n csak a 11. helyen zárt, így lemaradt a márciusi selejtezőről és vele együtt a riói részvétel jogáról.
Az olimpiák történetében 1976 óta van jelen egyszerre a férfi és a női kézilabda. Leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját, mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte 1936-ban és 1972-ben rendeztek férfi tornát nyári olimpián, azokon ott voltak a magyarok. Így ha Rióban nem szerepelhet egyik magyar csapat sem, akkor megszakad a magyarok ötkarikás sorozata.
A sajtótájékoztató végén Kocsis Máté elmondta: a 14 férfi és 12 női profi klub szabadon maradt reklám- és marketingjogait, valamint a szövetség reklámjogait értékesítette a Szerencsejáték Zrt-nek. Most jelezte: a megállapodást decemberben írták alá egy versenyszezonra és 3 milliárd, 259 millió forintról szól. Ezt az összeget a 26 klub között osztja szét a szövetség bizonyos elvek figyelembe vételével. Ilyen például hogy a kluboknak ne legyen adósságuk, foglalkozzanak kiemelten az utánpótlással, szükség esetén pedig fejlesszék az infrastruktúrát, és ne fizetésemelésre költsék. Az első osztásnál az előző idénybeli bajnoki helyezéseket vették figyelembe. Az MKSZ-elnök külön kiemelte, hogy például az MVM Veszprém támogatása meghaladja a 600 millió forintot.
Braun Márton, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a jövőben még több kézilabda-mérkőzésre lehet majd fogadni.
Szóba került a női szövetségi kapitányi poszt is: a vb után lemondott Németh András utódjáról a hónap vége felé szeretne döntést hozni az elnökség.

Az utazó keret:
kapusok: Mikler Roland (MVM Veszprém), Bartucz László (Csurgó)
jobbszélsők: Pásztor Ákos (Grundfos-Tatabánya), Hornyák Péter (Csurgó)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL-Pick Szeged), Nagy László (MVM Veszprém)
irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen), Faluvégi Rudolf (Csurgó)
beállósok: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (MOL-Pick Szeged)
balátlövők: Nagy Kornél (Dunkerque), Bodó Richárd (Grundfos-Tatabánya), Borsos Tamás (Cegléd), Jamali Iman (Kristianstad)
balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgó), Iváncsik Gergő (MVM Veszprém)
Az Eb-csoportok:
A csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia
B csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia
C csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia
D csoport (Gdansk): Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró

MTI 2016. január 12., kedd

(Kép forrása: Internet)