Kezdőlap Kultúra Halmai Tamás és Orbán János Dénes kapja a 2015-ös Bárka-díjat

Halmai Tamás és Orbán János Dénes kapja a 2015-ös Bárka-díjat

Gyula, 2016. január 21., csütörtök (MTI) – Halmai Tamás költő, kritikus és Orbán János Dénes költő, író veheti át jövő pénteken a Bárka irodalmi folyóirat szerkesztőségének Bárka-díját a békéscsabai Ibsen Stúdiószínházban – tájékoztatta Elek Tibor főszerkesztő csütörtökön közleményben az MTI-t.

A szerkesztőség évzáró ülésén döntötte el a hosszú évek óta tartó eredményes együttműködés és az aktuális publikációk alapján, hogy kik lesznek a 2015. év Bárka-díjasai – áll a közleményben.
A Pécsett élő Halmai Tamás az elmúlt év Bárka-számaiban versek, gyerekversek, mesék, prózajegyzetek mellett tanulmányt is közölt Bertók Lászlóról, a József Attila- és Kossuth-díjas íróról, költőről, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagjáról.
Az erdélyi származású Orbán János Dénes nemcsak humoros gyerekverseket, felnőtteknek szóló, humoros elbeszélést, regényrészletet közölt a lapban, de a Békéscsabai Jókai Színház és a Bárka által meghirdetett drámapályázat egyik nyertese is volt Szabadság, kolbász, szerelem című munkájával, amelyet októberben felolvasó-színházi keretek között be is mutattak a teátrumban.
A díjakat Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere adja át az ünnepi Bárka-esten.
Az elmúlt évek Bárka-díjasai között olyan jeles hazai és határon túl alkotók vannak, mint Egressy Zoltán, Fekete Vince, Géczi János, Grendel Lajos, Iancu Laura, Kiss Judit Ágnes, Markó Béla, Nagy Gáspár, Szepesi Attila, Tandori Dezső, Tarján Tamás, Tóth Krisztina, Tőzsér Árpád, Varró Dániel, Vámos Miklós, Vári Fábián László vagy Zalán Tibor – emlékeztetnek a közleményben.
A díjazottak bemutatása és méltatása mellett Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka főszerkesztője az esten összefoglalja és értékeli az elmúlt év Bárka-számait, továbbá bemutatják a frissen megjelent 2016/1. számot.

MTI 2016. január 21., csütörtök

(Kép forrása: Internet)