Kezdőlap Időjárás Időjárás-jelentés

Időjárás-jelentés

   Budapest, 2016. január 21., csütörtök (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
Időjárási helyzet Európában
—————————
Európa középső részének időjárását továbbra is anticiklon alakítja. Területén az óceán felől érkező nedves levegőnek köszönhetően általában erősen felhős, borult, párás, néhol ködös az időjárás. A jellemző csúcshőmérsékletek +1, -4 fok között alakulnak. A kontinens déli részein azonban igen enyhe az idő. Az Ibériai-félsziget déli, délnyugati partvidékén van a legmelegebb, ott 17, 19 fok is előfordul. Ezzel szemben Európa északabbi részein és a Kelet-európai-síkság vidékén, valamit az Ural előterében gyakran fordul elő havazás, hózápor, és a maximum hőmérsékletek ritkán emelkednek 0 fok közelébe. Európa legészakibb részein igen zord hőmérsékleti értékeket mérnek. Lappföld leghidegebb területein napközben is többfelé mindössze -30, helyenként -36, -37 fokig emelkedik a hőmérséklet. A Kárpát-medence fölé péntek estig ismét szárazabb levegő érkezik, az átlagosnál hidegebb, de napos időre van kilátás.

Várható időjárás az ország területén péntek estig
————————————————–
Éjszaka mindenhol megszűnik a csapadék és túlnyomóan derült időre számíthatunk, csak a nyugati és a keleti határ környékén lesz még kevés felhő. Péntek napközben a Dunántúlon jórészt derült időre, keleten időnként megnövekvő gomolyfelhőzetre számíthatunk, emellett mindenütt több órára kisüt a nap. Az élénk északnyugati szelet a Dunántúlon estig még egy-egy erősebb lökés kísérheti, majd mérséklődik a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -12 fok között alakul, ennél hidegebb a hóval borított területeken valószínű, ahol akár -15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken +1 és -4 fok között várható.

 

MTI 2016. január 21., csütörtök

(Kép forrása: Internet)