Kezdőlap Időjárás Időjárás-jelentés

Időjárás-jelentés

Budapest, 2016. január 7., csütörtök (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
Időjárási helyzet Európában
—————————
A Közép-Európában és a Balkán-félszigeten az elmúlt napokban csapadékos időjárást okozó ciklon lassan kelet felé mozdul el, és egyre inkább a Fekete-tengerhez közelebb eső területeken okoz sokfelé esőt, záport. Ugyancsak ciklon határozza meg a Brit-szigetek térségének időjárását. Észak-Európa felett ugyanakkor anticiklon helyezkedik el, a leszálló légmozgásoknak hála nagy területen derült az idő, ennek és a térség felett lévő sarkvidéki  eredetű hideg levegőnek köszönhetően Lappföldön éjszaka helyenként -41, -42 fokot, napközben pedig csak -35, -36 fokot mérnek, de délebbre még Észtországban is előfordul helyenként -20 fok körüli maximum hőmérséklet. Fagypont alatt csúcshőmérséklet nagyjából a Koppenhága-Ljubljana-Kolozsvár-Odessza vonaltól északkeletre, északra van. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását száraz, a korábbi napokhoz képest kissé enyhébb légtömegek alakítják.

Várható időjárás az ország területén péntek estig
————————————————-
Csütörtökön keleten is fokozatosan megszűnik a csapadék (főként havazás), csökken a felhőzet. Éjszaka nagy területen zúzmarás köd és alacsonyszintű felhőzet képződik, emellett melegfronti felhőzet húzódik az ország fölé, de számottevő csapadék ekkor már nem valószínű. Napközben általában több órára kisüt a nap, de az alacsonyszintű felhőzet zsugorodva keletre mozdul el, így az Észak-Tiszántúlon napközben jellemzően erősen felhős, párás idő valószínű. Az északnyugati szél ma sokfelé, holnap már inkább csak északon megélénkül, néhol erős széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és -13 fok között várható, a kevésbé felhős helyeken lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken az ország nagyobb részén 2 és 7 fok között alakul, északnyugaton lesz a melegebb, de a tartósabban borult Észak-Tiszántúlon csak 0, -2 fok valószínű.

MTI 2016. január 7., csütörtök

(Kép forrása: Internet)