Kezdőlap Kiemelt Katasztrófavédelem: 2015 a megelőzés éve volt

Katasztrófavédelem: 2015 a megelőzés éve volt

Budapest, 2016. január 20., szerda (MTI) – A megelőzés éve volt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) számára 2015, nem következett be nagyobb természeti vagy ipari katasztrófa – jelentette ki az OKF főigazgatója szerdán a testület évértékelő állománygyűlésén Budapesten.

Tollár Tibor közölte: tavaly sem árvíz elleni, sem nagyobb belvízi védekezésre nem volt szükség, és mindössze két viharos nap okozott jelentősebb munkát a tűzoltóknak.
Az elmúlt évben az átlagos évi 70 ezerrel szemben csupán 59 860 esetben kellett kivonulniuk káresemények miatt a tűzoltóknak – tette hozzá.
Az eredmények között említette, hogy már 70 tűzvédelmi őrs működik országszerte és 24 önkéntes tűzoltó-egyesület szerzett jogosítványt az önálló beavatkozásra. Az állomány tízezer gyakorlatot tartott és 1730 kollégájuk vett részt valamilyen továbbképzésen – sorolta.
A főigazgató elmondta, hogy 59 ezer hatósági ügyben intézkedtek és 32 ezer tűzvédelmi ellenőrzést végeztek el. Ez utóbbinak is köszönhető, hogy a szabadtéri tűzesetek száma 64 százalékkal csökkent és 10 százalékkal kevesebb volt a lakástűz.
Tollár Tibor kitért arra, hogy 17 ezer középiskolás végzett az érettségi megszerzéséhez szükséges közösségi szolgálatot a katasztrófavédelemnél.
Közölte azt is, hogy a korábbi évhez képest háromszorosára nőtt a veszélyes áruk ellenőrzésének a száma, és megteremtették annak lehetőségét, hogy közös tevékenységirányítási központba költözzenek a rendőrséggel a hatékony beavatkozás érdekében.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Pintér Sándor belügyminiszter nevében gratulált a katasztrófavédelemnek a 2015-ben végzett munkájáért.
Megemlítette, hogy ugyan a katasztrófavédelem szempontjából csendes év volt 2015, ám az illegális migráció miatt ez nem érvényes az ország egészére. Ugyanakkor az emberek bíznak a katasztrófavédelemben, a tűzoltókban, ami a siker fontos záloga – mondta.
Az elmúlt év fontos intézkedései közül kiemelte az új szolgálati törvény bevezetését, amely 30 százalékos illetményemelkedést eredményezett az állomány tagjai számára, és az életpályamodellnek köszönhetően 2015-ig 50 százalékkal nő a fizetésük.
A jövő év feladatai között említette a közös tevékenységirányítási rendszer kiterjesztését, vagyis a 112-es hívószám általános elterjesztését, a készenléti járművek korszerűsítését és a tűzoltóautók sorozatgyártásának beindítását.
Az ünnepségen elismeréseket, kitüntetéseket adtak át. Az év hivatásos tűzoltó-parancsnoksága díjat az orosházi tűzoltóság képviselői vehették át, az év katasztrófavédelmi őrse a cigándi lett, az év önkormányzati tűzoltó-egyesülete pedig a kaposvári.

MTI 2016. január 20., szerda

(Kép forrása: Internet)