Kezdőlap Diákélet Közel hatmilliárd forintos fejlesztési támogatást nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem

Közel hatmilliárd forintos fejlesztési támogatást nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem

DCF 1.0

Budapest, 2016. január 5., kedd (MTI) – Majdnem hatmilliárd forintos támogatást nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Ötmilliárd forint jut az intézmény infrastruktúrájának fejlesztésére, épületeinek energetikai korszerűsítésére, 700 millió forint kormányzati támogatást pedig a Bibó István Szakkollégium teljes körű felújítására fordítanak – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

A többlépcsős beruházásnak köszönhetőn építészeti, gépészeti és energetikai felújítások kezdődnek el az intézmény tizenhat épületében, többek között egyetemi kollégiumaiban, közoktatási intézményeiben, valamint egyes karainak épületeiben. A KEOP projekt keretében többek között korszerűsödik az épületek fűtési és szabályozási rendszere, új homlokzati hőszigeteléseket kapnak az épületek, korszerűsítik a melegvíz-hálózatot  és kicserélik a nyílászárókat. A beruházás keretében lehetőség nyílik majd napelemmel termelt villamos energia használatára is.
Éves szinten több mint 195 millió forintos energia-megtakarítást érhet el az egyetem a beruházással, amelyeknek várható befejezése 2018 év végére várható.
A közlemény szerint a felsőoktatási intézmény az elmúlt tíz évben minimális összegeket fordított épületállományának fejlesztésére, és ezt a lemaradást képes most jelentősen csökkenteni, hiszen a beruházással érzékelhető módon korszerűsödik ingatlanállománya.
A közlés szerint az egyetem hazai és nemzetközi vonzerejének növelése érdekében a kollégiumi férőhelyek minőségi és mennyiségi fejlesztését, és az ehhez szükséges céltámogatások bevonását tűzi ki célul.
Az intézmény a fenti beruházási összegen felül 700 millió forintos kormányzati támogatást kap a Bibó István Szakkollégiuma épületének fejlesztésére. A felújítási program tartalmaz egy a teljes épületre vonatkozó átalakítást és energetikai korszerűsítést, továbbá az épület környezetének rendezését is lehetővé teszi.
A felújítás és bővítés során minden szobához saját fürdőszobát alakítanak ki, az épület új lakószintet kap, így további 11 szobaegység épül. Szintén megújul a Nagytétényi úti kollégium is, részben KEOP-os, részben pedig 900 millió forint egyetemi saját forrás felhasználásából.
A hallgatói férőhelyszám ezzel a kollégiumban 890 főre emelkedik és hasonlóan a Bibó István Szakkollégium felújításához, itt is minden szobához saját fürdőszoba fog tartozni. A tervezett felújítások jelentős mértékben hozzájárulnak az ott lakó hallgatók, az ott kutatást végző és dolgozó egyetemi polgárok komfortérzetéhez, és az európai színvonalnak megfelelő környezet kialakításához.
Az egyetem közölte azt is, hogy a kancellária a műszaki főigazgatósággal közösen jelenleg is több beruházás előkészítésén dolgozik, többek között szeretnék közintézményeik közül három gimnáziumuk teljes körű belső felújítását is elvégezni kormányzati támogatás segítségével. Az egyetem az intézményfejlesztési tervében is kiemelten kezeli kollégiumi férőhelyeinek bővítését, a belföldi és külföldi hallgatói igényeinek jobb kiszolgálását.

MTI 2016. január 5., kedd

(Kép forrása: Internet)