Kezdőlap Események Magyar Kultúra Napja- Kecskeméten is

Magyar Kultúra Napja- Kecskeméten is

 

1989 óta, országszerte különleges eseménynek számít január 22, hiszen Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Idén is színes programokkal ünnepli Kecskemét városa a Magyar Kultúra Napját. A többnapos rendezvényen számos kiállítás, ismeretterjesztő előadások, és egy nagyszabású koncertet is rendeztek a jeles eseményre.

Január 18-tól 22-ig „A Himnusz kora” könyvajánlóval várják a felnőtteket és gyermekeket egyaránt a Széchenyivárosi Fiókkönyvtárban.
Január 20-án, 17.00-kor Dr. Csatári Bálint geográfus, az MTA Alföldi Tudományos Intézetének nyugalmazott igazgatója tartja meg előadását a Katona József Könyvtár nagytermében, melynek témája nagy korszakot ölel át: Magyar Kultúra Napja- Kiskunság: tájföldrajzi folyamatok és pillanatok Petőfi Sándortól- Buda Ferencig.

Január 21-én több programmal is készültek a szervezők, 17 órai kezdettel a Kápolna Galériában megnyitja kapuit a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek gyűjteményeinek új szerzeményeit bemutató kiállítás. Köszöntőt mond Füzi László, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek vezetője, és a műtárgyakat bemutatják, a gyűjtemények vezetői, Hollósy Katalin, Kriskóné Dávid Mária és Szegedi Zsolt. 17.30-kor Szörényi László, Széchenyi- díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár tart ismeretterjesztő előadást a Himnuszról, melynek helyszíne szintén a Kápolna Galéria lesz. Az eseménydús csütörtöki napot Szentpéteri Csilla Koncert Show-ja zárja 19 órakor a Hírös Agóra Kulturális Központban.

Január 22-én is számos esemény lesz, 9 órakor „… s fiadnak Hagyd örökül…” címmel irodalmi sétát rendeznek általános iskolásoknak, mely a reformoktól napjainkig tartó korszakot öleli körbe, aminek otthont ad a Széchenyivárosi Fiókkönyvtár. 10 és 11 órakor a Katona József Könyvtár Gyermekvilág és fiókkönyvtárakban a Nyelvem az én ékességem… címmel anyanyelvi játékokat rendeznek.

13 órai kezdettel Székelyné Kőrösi Ilona tart előadást Hagyomány, kultúra, várostörténet – ünnepek és fesztiválok a századfordulós Kecskeméten témával, melyet vetítésekkel és műtárgyak bemutatásával tesz színesebbé az előadó, aminek helyszíne a Cifrapalota lesz.

14 órakor két eseményre is sor kerül, a Cifrapalotában Kriston-Vízi József és Hajagos Csaba tart interaktív tárlatvezetést, és vezetik be a látogatókat A Beszélő köntös nyomában című kiállítás kulisszatitkaiba. 
Katona József emlékház ad otthont 14 órától számos előadásnak, ahol megemlékeznek a Magyar Kultúra Napjáról, Dr. Füzi László irodalomtörténész, a Forrás főszerkesztője, valamint a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek vezetőjével, valamint prezentációt tart Székelyné Kőrösi Ilona történész főmuzeológus „Hírös Város” névadójáról, Petőfi Sándorról és a költő kecskeméti élményeiről, mely 1842-43 telét öleli körbe. Majd szintén a Katona József Emlékházban tartják meg, a Régi iskolák csoport összejövetelét.

(Kép forrása: Internet)