Kezdőlap Olvasgató Megfeleltek a biztonsági előírásoknak a szezonális textiltermékek a fogyasztóvédelem szerint

Megfeleltek a biztonsági előírásoknak a szezonális textiltermékek a fogyasztóvédelem szerint

Budapest, 2016. január 26., kedd (MTI) – Megfelelt az előírt biztonsági követelményeknek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) élelmiszer és vegyipari laboratóriumában vizsgált 28 féle szezonális textiltermék, a vizsgált sapkák, sálak, és kesztyűk nem tartalmaztak veszélyes, tiltott színezéket – közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

A hatóság azt ellenőrizte, hogy a szezonális termékek úgynevezett azoszínezék-tartalma nem haladja-e meg az előírt határértéket, illetve megfelelnek-e a nyersanyag-összetételre vonatkozó jelölések az előírtaknak. Az azoszínezékek textília és bőr festésére alkalmasak, használatuk során azonban néhány az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve egészségi kockázatot jelenthet esetleges rákkeltő hatása miatt.
A vizsgálat azonban azt is kimutatta: a szálösszetételre vonatkozó jelölés a címkén nem felelt meg 3 sapka, 2 sál és 5 kesztyű esetében. Példaként említik, hogy egy 100 százalék akril szálösszetétel jelölésű termék valójában poliészterből készült.
A vizsgált 28 termék között gyermekeknek és felnőtteknek készült öltözék-kiegészítők egyaránt voltak, közöttük szerepelt 10 sapka, 1 sapka és kesztyű szett, 8 sál és 9 kesztyű.
A termékek listája az NFH honlapján olvasható.

MTI 2016. január 26., kedd

(Kép forrása: Internet)