Kezdőlap Kiemelt Nem tört meg a növekedési trend az iparban az elemzők szerint

Nem tört meg a növekedési trend az iparban az elemzők szerint

Budapest, 2016. január 13., szerda (MTI) – Nem tört meg a növekedési trend, és nem okozott meglepetést az ipari termelés 2015. novemberi 9,5 százalékos növekedése az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: nem tört meg a növekedési trend az ágazatban, az új rendelések volumene 13 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Továbbra is a járműipar húzza az ipari termelést, mint fogalmazott, nem rosszak a középtávú kilátások.
Úgy látja, komoly probléma, hogy a többi ágazat nem talált egyelőre magára, egyoldalú az ipari növekedés, hiszen a járműgyártás és a beszállítói ágazatok húzzák.
Balatoni András 2015 egészére 7 százalék feletti ipari növekedést vár, a decemberi adatok vélhetően gyengék lesznek, mivel általában ez a hónap „rosszul szokott sikerülni”.
Az ING elemzője 2016-ra lassulást, 5 százalék feletti ipari termelésnövekedést vár.
Németh Dávid, K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy több alágazat is növekedni tudott, és már nemcsak az export, hanem a belföldi értékesítés is húzza az ágazatot.
Jó hírként értékelte, hogy egyre több alszektor járul hozzá az ipari termelés növekedéséhez, ugyanakkor a járműgyártásban szerinte lassulás körvonalazódik.
Úgy ítélte meg, hogy decemberben a leállások miatt nem várható jelentős növekedés, szerinte a tavalyi év egészét tekintve 7,3 százalék körül várható az ipari termelés növekedése.
Az idén mindenképpen stabil ipari teljesítmény várható, a kibocsátás 5-6 százalékkal haladhatja meg a tavalyit, hiszen a megrendelések szépen növekedtek – tette hozzá Németh Dávid.

MTI 2016. január 13., szerda

(Kép forrása: Internet)