Kezdőlap Események Oscar-díj – Whoopi Goldberg és Pharrell Williams is részt vesz a gálán

Oscar-díj – Whoopi Goldberg és Pharrell Williams is részt vesz a gálán

BRENTWOOD, CA - FEBRUARY 24: Nate Sanders displays the collection of Oscar statuettes that his auction company will sell online to the highest bidder on February 24, 2012 in Brentwood, California. (Photo by Toby Canham/Getty Images)

Los Angeles, 2016. január 29., péntek (MTI) – Whoopi Goldberg és Pharrell Williams is szerepel az idei Oscar-gálán díjat átadó, valamint fellépő művészek névsorában, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra az akadémia, a nem fehér bőrű színészek mellőzése miatt kipattant és egyre nagyobb hullámokat verő Oscar-botrány közepette.

A február 28-i gálán Benicio Del Toro, Kevin Hart, Tina Fey, Ryan Gosling, Lady Gaga, Sam Smith, Charlize Theron, Jacob Tremblay és a The Weeknd is színpadra lép.
„Ezek a művészek mindannyian csodálatos egyediséggel töltik meg az Oscar színpadot” – idézte a BBC News David Hillnek és Reginald Hudlinnak, a gála producereinek szavait. Az akadémia Los Angelesben jelentette be a 88. Oscar-gálán színpadra lépő művészek névsorának egy részét.
Az idei rendezvényt beárnyékolja a botrány, mely akkor robbant ki, amikor kiderült, az amerikai filmakadémia immár a második egymást követő évben csak fehér bőrű művészeket jelölt színészi kategóriákban Oscar-díjra.
Spike Lee világhírű amerikai rendező nemrég kvótarendszer bevezetését sürgette a fekete bőrű, ázsiai és kisebbségben élő etnikumok alulreprezentáltságának megszüntetése érdekében.
A fekete bőrű rendező – aki novemberben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott életművéért – elmondta, hogy nem kíván részt venni a „hófehér” díjátadó gálán, ezután más sztárok is jelezték távolmaradásukat.
Az amerikai filmakadémia a napokban széleskörű változtatások bevezetését jelentette be, amelyekkel a díjakról szavazók 
körét sokszínűbbé akarják tenni, ugyanis a 6200 fős tagság jelenleg zömmel idősebb fehér férfiakból áll.
Az Oscar-díjra jelölt Charlotte Rampling ugyanakkor „a fehérek elleni rasszizmusnak” nevezte a mostani vitát, míg a kétszeres Oscar-díjas Sir Michael Caine „türelemre” intette fekete bőrű színésztársait.
(http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-35435266)

MTI 2016. január 29., péntek

(kép forrása: internet)