Kezdőlap Időjárás OVF: árvíz és belvíz is gondot okoz az országban

OVF: árvíz és belvíz is gondot okoz az országban

Budapest, 2016. január 14., csütörtök (MTI) – Több folyószakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében a belvíz miatt van másodfokú készültség – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Siklós Gabriella kifejtette: a román vízgyűjtő területeken az előre jelzettnél jóval több csapadék esett le, emellett jelentős olvadás is volt, mindennek hatására több árhullám indult el. Az OVF adatai szerint több mint 283 kilométeren van érvényben a legenyhébb, elsőfokú készültség, köztük a Fekete-Körösön és a Zagyván. Siklós Gabriella ugyanakkor jelezte, a Tisza magyarországi szakaszán is kialakulhat az első fokot megközelítő vízszint.
Emellett az elmúlt két napban a szivattyúkat is be kellett indítani a belvíz miatt. A legnagyobb belvízi elöntöttség Jász-Nagykun-Szolnok megyét érinti – mondta Siklós Gabriella, megjegyezve, ha ismét jön a lehűlés és a fagy, várhatóan mérséklődik a helyzet.

MTI 2016. január 14., csütörtök

(Kép forrása: Internet)