Kezdőlap Kultúra Szervusztok, pajtikák! – Kiállítással emlékeznek Kemény Henrik bábművészre Salgótarjánban

Szervusztok, pajtikák! – Kiállítással emlékeznek Kemény Henrik bábművészre Salgótarjánban

Salgótarján, 2016. január 27., szerda (MTI) – Kiállítást rendeznek Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész születésének 91. évfordulója alkalmából Salgótarjánban, a Szervusztok, pajtikák! című tárlat pénteken nyílik meg a Dornyay Béla Múzeumban.

Kemény Henrik a Korngut-Kemény család évszázados hagyományát folytatva harmadik generációs bábjátékos volt. Legismertebb figurája Vitéz László, a piros sipkás, vidám fickó, aki palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket, és magát a halált is.
Kemény Henrik nyolcvan éven át aktívan bábozott, kivételes mestere volt a vásári hagyományok továbbfejlesztésének, de nagy hatással volt a kortárs magyar bábművészetre is. Személye összekapcsolta a magyar bábozás vándorló, népi hagyományait az esztétikailag kiforrott, kortárs kísérletekkel.
A kiállítást Balogh Géza rendező, báb- és színháztörténész nyitja meg, köszöntőt mond Dániel Zoltán, Salgótarján város alpolgármestere. Az eseményen a Tatay Színház mutat be részletet a Vitéz László vándorúton című bábelőadásból.
A bábokat, kellékeket, a bábszínház eredeti tárgyait felvonultató tárlat rendezője a Korngut-Kemény Alapítvány és a Dornyay Béla Múzeum, fővédnöke Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.
A kiállítás április 3-ig látható.

MTI 2016. január 27., szerda

(Kép forrása: Internet)