Kezdőlap Diákélet Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

Szeged, 2015. január 26., kedd (MTI) – Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szombaton, a programsorozat keretében a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, s számos érdekesség mellett megismerkedhetnek az intézményben folyó tudományos és oktatási munkával – közölte Szalai Tamás, a program egyik szervezője az MTI-vel.

Az immár tizedik alkalommal megszervezett eseménynek kettős célja van: népszerűsíteni a fizikát, az egyetemen folyó kutatást, oktatást – különösen a középiskolás korosztály tagjai körében -, s bemutatni, milyen szoros kapcsolat van a tudományos eredmények és a mindennapi élet között.
A látogatóknak bemutatják az intézményben folyó kutatásokat, azok a középiskolások pedig, akik fontolgatják, hogy a szegedi egyetemen folytatják majd tanulmányaikat, feltehetik kérdéseiket a jelenlegi hallgatóknak, oktatóknak.
A látványos bemutatókkal gazdagított programra az egyetem Dóm téri fizikus épületszárnyában kerül sor. A standoknál számos érdekes és látványos kísérletnek lehetnek szemtanúi a vendégek, melyek közül többet maguk is kipróbálhatnak. Az érdeklődők megismerkedhetnek a többi közt a lézeres mikroszobrászattal, a parányi légszennyező részecskékkel, a fény és az élet kapcsolatát bemutató interaktív foglalkozásokat tartanak az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai, a 13 évesnél idősebbek pedig ellátogathatnak az egyetem nagyintenzitású lézerlaboratóriumába is.
A vendégeket több érdekes előadás várja: hallhatnak az exobolygó-vadászat távlatairól és a lézeres látásjavítás fizikai hátteréről, továbbá – az általános relativitáselméletet leíró cikkek megjelenésének centenáriuma alkalmából – a gravitációs fényelhajlásról is.

MTI 2016. január 26., kedd

(Kép forrása: Internet)