Kezdőlap Kecskemét Vigh Andrea: szeretnénk tovább fokozni a Zeneakadémia nemzetközi elismertségét

Vigh Andrea: szeretnénk tovább fokozni a Zeneakadémia nemzetközi elismertségét

Budapest, 2016. január 12., kedd (MTI) – Szeretnénk tovább fokozni a Zeneakadémia nemzetközi elismertségét, ennek alapja az oktatás és a koncerttevékenység szerves egysége, kiemelkedő minősége – mondta Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora az MTI-nek.

Kiemelte, hogy az egyetem sűrű év elé néz: nyáron új fesztiválnak adnak otthont, szeptemberben Marton Éva-énekversenyt és Liszt-zongoraversenyt is rendeznek, emellett folytatódik a Kodály-program és a mindennapos iskolai éneklés bevezetésére létrehozott munkacsoport is aktív év elé nézhet.
A rektor szerint sikeres évet zárt a Zeneakadémia: a 140. tanévében járó patinás intézmény nemcsak az oktatásban jeleskedett, hanem a felújított Liszt Ferenc téri palotába a legkiválóbb hazai és világsztár művészeket hozta el a közönségnek, elsősorban a bensőséges hangulatú kamarazene területén. Számos rangos díjat is nyertek tavaly: júniusban Oslóban Europa Nostra Nagydíjjal ismerték el a főépület felújítását, novemberben pedig Berlinben vehették át a nemzetközi kommunikációs szakma egyik csúcsdíjának számító Red Dot Design Díjat a Lisztérium című reklámszpotért – sorolt példákat Vigh Andrea.
Az idei év nagyszabású eseményei közül kiemelte a szeptemberben tartandó II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt, amelyen nagy érdeklődésre számítanak. Szintén szeptemberben lesz és várhatóan óriási érdeklődés kíséri a hagyományosan ötévente megrendezett budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyt. Emellett egy új nemzetközi akadémiának és fesztiválnak is otthont ad a Zeneakadémia, erre nyáron kerül sor Kokas Katalin és Kelemen Barnabás vezetésével.
Idén is folytatódik a Zeneakadémia irányításával zajló Kodály-program: a városmajori mintatagozatban az óvodától egészen az érettségiig „tesztelik” a gyerekeken a komponistáról elnevezett módszer megújításának lehetőségeit. Vigh Andrea hangsúlyozta, hogy az innováció a módszer alapjait nem érinti, de a változó társadalmi-technológiai feltételeket figyelembe kell venni. A program egy nemzetközi agykutatási projekthez is kapcsolódik, melyben a Magyar Tudományos Akadémia kutatói azt vizsgálják, milyen jótékony hatása van a zenének és az éneklésnek az agyra, a gyerekek fejlődésére. A kutatás első, kétéves szakasza hamarosan lezárul, de újabb öt évre szeretnék meghosszabbítani a programot.
Az infrastrukturális fejlesztések között szeretnék nagyobb campussá fejleszteni a Zeneakadémiához tartozó kecskeméti Kodály Intézetet, erre a növekvő érdeklődés miatt van szükség – magyarázta Vigh Andrea. „Ebben a fenntartó is lát fantáziát és úgy tűnik, segítséget is hajlandó nyújtani. Nagy kitörési pont lehet ez Kecskemét városának és az egész magyar zenekultúrának” – vélekedett.
A Zeneakadémia belső életét tavaly április végén a szenátus és Kupper András kancellár közötti kötélhúzás árnyékolta be, amely a kancellár menesztésével végződött. A posztra július 15-től három évre Szentgyörgyvölgyi Lászlót nevezték ki. Vigh Andrea elmondása szerint jó az együttműködés az új kancellárral.
„Szentgyörgyvölgyi László gazdasági szakember, de nagyon nyitottan közeledik ehhez a speciális egyetemhez és általában a művészvilághoz. Itt minden egyedi, mint egy Herendi-porcelán. Egy hallgatót általában egy, de sokszor két oktató tanít, teljesen egyedi a vizsgarendünk, az ötfordulós felvételiről nem is beszélve. A Zeneakadémiára évente körülbelül 1300-an szoktak jelentkezni, ebből mintegy 130 diákot veszünk fel, de aki bejut, az bent is marad: a lemorzsolódás 1 százalék alatti. Aki ide felvételizik, az rendszerint 8-10 éves kora óta zenei pályára készül, nem 17-18 évesen hozza meg azt az ad hoc döntést, hogy a Zeneakadémiára jelentkezik” – ecsetelte az egyetem sajátosságait Vigh Andrea.
Az új kancellár nemsokára aláírja az állami támogatásról szóló szerződést, amely szerint a 2016-os évben 750 millió forintot kap a Zeneakadémia kulturális programok – jellemzően koncertek – szervezésére, de ebben az oktatáshoz kapcsolódó rendezvények, például diplomakoncertek is benne vannak. „Ez kimondva óriási összeg, de más hasonlóan kiemelt kulturális intézmények, amelyek oktatással nem is foglalkoznak, ennek a sokszorosát kapják. Tehát elmondhatjuk, hogy a Zeneakadémia nagyon gazdaságosan nyújt kiemelkedő kulturális programokat” – jegyezte meg a rektor.
Az egyetem részt vesz az emberi erőforrások minisztere által tavaly októberben életre hívott munkacsoportban is, melynek célja a mindennapos iskolai éneklés feltételeinek kidolgozása. Vigh Andrea elmondta, hogy a Zeneakadémia a hozzá tartozó Kodály Intézettel, valamint Kodály Zoltánnéval közösen kidolgozott egy szakmai anyagot, amely szerint nem szabad hirtelen, dömpingszerűen ráerőltetni az iskolákra és a gyerekekre az éneklést, hanem lassan, fokozatosan kell javítani a feltételeken. Kiemelte, hogy a munkacsoport jelenleg még a közös gondolkodás fázisában tart, az, hogy mikor és mi valósulhat meg, még nem látható.
Vigh Andrea elmondta: nagyon büszkék arra, hogy a Zeneakadémiát összességében nagy nemzetközi elismertség övezi, amit az is jól mutat, hogy az orvosi egyetem után a második helyen állnak Magyarországon a külföldi hallgatók arányát tekintve.
„Már nemcsak a nemzetközi klasszikus zenei élet hagyományos nagy centrumaival ápolunk jó kapcsolatokat, de Ausztráliából, Dél-Amerikából, a Távol-Keletről, az Egyesült Államokból és Kanadából is egyre többször keresik meg az egyetemet a legkülönfélébb együttműködési ajánlatokkal. Szeretnénk ezt az elismertséget megőrizni, és ha lehet, tovább fokozni” – hangsúlyozta a rektor.

MTI 2016. január 12., kedd

(Kép forrása: Internet)