Kezdőlap Kiemelt Világi Péter: mikor a riportert faggatják

Világi Péter: mikor a riportert faggatják

A jogot végzett Világi Péter már az egyetemen a média világa felé sodródott. Megtapasztalta annak két oldalát is, rádiózott, illetve televízióban is szerepel. Ettől az évtől az RTLII műsorára tűzte az UEFA Európa Ligát, melyben műsorvezetőként és szakmai vezetőként is helyt áll. Szerkesztőségünk egy hosszabb könnyed interjút készíthetett az RTLII sportriporterével.

  • Ugyebár a Miskolci Egyetemen tanult jogot. Hogyan sodródott a média világába?

Harmadéves egyetemista volta, amikor egy felettem járó lány, Bazsa Krisztina elindította az első miskolci kereskedelmi rádiót. Azt mondta, hogy jó hangom van, és felajánlotta, hogy legyek hírolvasó, az ajánlattal éltem is. A jogi tanulmányaim is segítettek, hiszen naprakésznek kellett lennem az aktuális politikai és közéleti eseményekből. Két hónapig dolgoztam hírolvasóként, de aztán úgy éreztem, sokkal több mondani valóm van, és kértem, hadd legyek műsorvezető. Tulajdonképpen a pályám a miskolci City Rádióból indult 1994-ben.

  • Mindemellett hogy került a sport az életébe?

Gyerekkoromban futballistának készültem, de sajnos nem lettem profi játékos. A foci mellett sok más sportágat kipróbáltam, a mai napig nagy szenvedélyem a síelés. 1995-ben elhatároztam, hogy jelenkezem a Sportriporter kerestetik! című televíziós vetélkedőre. Közel négyszáz jelentkező közül második lettem, és megnyertem a közönségdíjat. Akkor határozottan úgy éreztem, hogy ez a pálya nekem való. Egy évvel később felköltöztem Miskolcról Budapestre és sokáig párhuzamosan televízióztam és rádióztam is. Többek között négy évig vezettem a Petőfi Rádió reggeli műsorát, 2003-tól 2006-ig a Danubius rádióban dolgoztam, és 2003-ban Magyar Televíziótól átkerültem az RTL Klubhoz, ahol a mai napig is dolgozom.

  • Rádió, vagy televízió? Melyik áll közelebb a szívéhez, és miért?

Jelenleg a televíziózás. Főleg most, hogy az UEFA Európa Ligát csinálhatjuk az RTLII-n és e mellett a Sportklub Televízió egyik vezetője is vagyok. A rádiózás őszintébb műfaj, ráadásul a műsort itt egyedül csinálja az ember. A műfaj határain belül te döntöd el, mikor, mennyit és mit beszélsz a zenék között. Szerettem azt az érzést, hogy minden rajtam múlik. A televízióban viszont egy egész csapat hoz össze egy műsort. Az Európa Liga meccsek közvetítésére is egy rutinos csapatot szedtem össze, hiszen korábban már szinte mindenki dolgozott a Sportklubnál vagy az RTL Klubnál. Itt a műsorvezetés mellett a szakmai vezető is én vagyok, de persze nem egyedül dolgozom és nem csak rajtam múlik, hogy a produkció sikeres legyen.

  • Közeledik a karácsony. Mit jelent az Ön számára ez az ünnep?

Nálunk a karácsony mindig családi ünnep volt. Sajnos édesapám 14 éves koromban meghalt, de amíg Miskolcon laktam, egyértelmű volt, hogy az öcsémmel együtt anyukámnál ünneplünk hármasban. Most már a testvéremnek van egy kisfia, a 8 éves Kende, és szerintem a karácsony mindig ott van, ahol a legkisebb gyerek, így most a Szentestét a testvéreméknél ünnepeljük, a barátnőmmel együtt. Kende írt már listát a Jézuskának, de még nem tudjuk, hogy mit kap. Mivel ő is nagyon szeret focizni, szerintem a fa mellett is játszani fogunk, azért bízom benne, hogy a díszek a fán maradnak majd.

 

  • Szokott-e jótékonykodni az ünnepi időszakban?

Most tervezzük a párommal, hogy összegyűjtjük azokat a ruhákat és cipőket, amik még jó állapotban vannak, de már régen nem használjuk őket és elajándékozzuk a rászorulóknak. Ráadásul én sportcipő mániás vagyok, elég nagy gyűjteményre tettem szert az elmúlt időben, ennek egy részét is elajándékoznám most. Körülbelül 30-40 pár cipőről van szó. Ezek között vannak stoplisok, kosaras cipők, futócipők. A mai napig, ha tehetem, sportcipőben járok, gyerekkoromban képes voltam gumistoplisban elmenni az iskolába, hogy ha adódott alkalom focizni, én mindig játékra készen álltam.

  • Közeleg az év vége, egy kis összefoglalót tudna-e mondani?

Változatos év áll mögöttem. A Sportklubnál vezetőtársaimmal új saját gyártású műsorokat készítettünk elő és nagyon örültem a felkérésnek, hogy az UEFA Európa Liga közvetítéseket szervezzem meg és vezessem a műsort az RTLII-n. E mellett az RTL Klub síműsorában, a Havazinban is feltűntem néhány adásban, mint műsorvezető. Ebben az évben különleges helyekre is eljuthattam, voltam Grúziában a labdarúgó Szuperkupa döntőn, Monte Carloban az Európa Liga sorsolásán és Coloradóban az Alpesi Sí Világbajnokságon is.

Szerettem azt az időszakot, amikor összeállt a stáb a közvetítésekre, és jó érzés volt egy olyan dolgot elkezdeni, amiről tudjuk, hogy hosszabb ideig tart, hiszen a csatorna 3 évre vette meg a közvetítési jogokat.

  • Mit vár a jövő esztendőtől, mit szeretne, hogy teljesüljön?

Kívánom, hogy jusson be magyar csapat az Európa Liga fő táblájára, ide egyébként reálisabb esély van bejutni, mint a Bajnokok Ligájába. Így újabb kihívásokkal néznénk szembe, mert a magyar csapat hazai mérkőzéseit a helyszínről közvetítenénk. Régi nagy álmom, hogy magyar futballsikert közvetíthessek. Annak idején gyerekként sírtam az örömtől, amikor a Videoton 1985-ben az UEFA Kupa döntőéig menetelt. Priskin Tamás gólját most is megkönnyeztem, amikor a magyar válogatott kijutott az EB-re.

  • Mit üzen az Alföldi Régió Magazin olvasóinak?

Sajnálom, hogy nincsen már a régióban NB1-es futball, így messzebbre kell utazniuk a futballszeretőknek, hogy ha élőben szeretnének mérkőzéseket látni. De remélem, hogy a közeljövőben ez változhat, a magyar futballválogatott sikere lökést adhat a szponzoroknak, így kívánom, hogy hamarosan visszatérjen a Hírös Város életébe is az első osztályú futball!